Introducció

Les nostres metes

flat-design

El LilyPond va aparèixer quan dos músics van voler anar més enllà de la inexpressiva aparença de la música impresa mitjançant ordinador. Els músics prefereixen llegir partitures boniques, així que perquè no haurien de poder els programadors crear un programari per produir partitures elegants?

El resultado es un programa que crea belles partitures seguint la millor tradició del gravat clàssic de música. S’ocupa internament dels detalls de la disposició de la música sobre el paper, permetent als compositors, transcriptors i editors centrar-se a la pròpia música en lloc d’estar contínuament intentant millorar l’aspecte de la sortida predeterminada del seu programa informàtic. Als intèrprets els arriben unes particel·les que els permet concentrar-se a tocar la música en comptes de sols llegir-la.


Possibilitats

Excel·lència al gravat clàssic

flat-design

El LilyPond permet als músics produir partitures elegants que siguin fàcils de llegir. La seva comunitat de desenvolupadors ha empleat milers d’hores a desenvolupar un programa de gravat musical que produeix com a resultat música impresa de forma bella. Tots els ajustos d’estil del LilyPond, el disseny dels tipus de lletra i els algoritmes s’han inspirat en la millor música gravada a mà. La sortida del Lilypond té el mateix aspecte robust, equilibrat i elegant que les partitures clàssiques millor gravades. Tot això s’explica amb detall a la nostra Monografia.

Entrada de text

Tot és explícit

El LilyPond processa l’entrada de text, que conté tota la informació sobre el contingut de la seva partitura i pot llegir-se fàcilment per un humà o per un altre programa. No hi ha cap ajust estrany ocult a darrera de complicats menús o de fitxers de document binaris.

Llegiu més sobre aquest concepte a Entrada de text.

Els ajustaments són robustos i transparents

Si heu de modificar algun aspecte de la disposició sobre la pàgina, aquesta modificació es veurà explícitament en una forma llegible per l’ésser humà, per la qual cosa sempre es pot seguir la pista del que s’ha fet. Si ‘trenqueu’ quelcom accidentalment, podeu revertir o modificar fàcilment qualsevol decisió sense dependre de la funció de Desfer.

Els fitxers de text son a prova de fallada i duradors

Els fitxers de text presenten una gran robustesa en front a la corrupció del seu contingut. A més a més, com són llegibles por part de l’ésser humà, sempre podem interpretar-los fins i tot que no tinguen accés als programes que els van crear.

Gestioneu les vostres partitures amb control de versions

Els fitxers de text són idonis per a la seva gestió mitjançant el control de versions. Coneixeu aquest tècnica i gaudiu de l’experiència de tenir mecanismes de fer i desfer infinits i selectius i la història completa del desenvolupament de les vostres partitures. El control de versions us pot també obrir nous models de feina (per exemple col·laboratius).

Usabilitat

lilypond-book

Opcions d’aspecte efectives

Perdeu menys temps als ajustos de la sortida; el LilyPond aconsegueix el format més correcte des del principi. Determina l’espaiat per si sol i divideix les línies i les pàgines de forma que ofereix una disposició compacta i uniforme. Els conflictes entre la lletra de les cançons, les notes i els acords es resolen, i les lligadures i les barres s’inclinen automàticament.

Combinar música i text

Col·loqueu fragments de música dins de textos sense retallar i enganxeu imatges. Integreu música dins del LaTeX i de l’HTML de forma senzilla, o afegiu música a documents de l’OpenOffice o del LibreOffice mitjançant OOoLilypond. També hi ha connectors o complements disponibles per permetre codi del LilyPond dins de diversos blogs i wikis, fent possible la col·laboració en línia.

Accessibilitat

L’entrada basada en text també fa possible l’escriptura de partitures per a usuaris amb deficiències físiques. Els usuaris amb alguna dificultat manual que no poden teclejar o usar un ratolí d’ordinador, poden usar programari de reconeixement de veu per editar els fitxers del LilyPond. Fins i tot les persones totalment cegues poden usar lectors de pantalla per escriure els fitxers del Lilypond (una tasca impossible als programes d’edició de partitures basats en gràfics).

Diversitat d’editors

Diversos desenvolupadors que són també usuaris actius del programa Lilypond han escrit eines dirigides específicament a fer més ràpid i efectiu el procés d’edició dels fitxers de codi del LilyPond; no hi ha lligadures a una sola interfície d’usuari sinó que podeu usar diferents eines per a diferents tasques. Fins i tot podeu usar un editor complet a casa i usar l’aplicació de notes del vostre telèfon mòbil per editar els fitxers mentre esteu de viatge. Per veure alguns exemples, consulteu Entorns millorats.

Disseny ampliable

Gestió senzilla dels fulls d’estil

Tots els paràmetres de configuració es poden modificar perquè es combinin amb el vostre gust tipogràfic personal. D’aquesta manera, podeu escriure fàcilment fulls d’estil capaços de modificar tot i cada un dels aspectes predeterminats de les partitures del LilyPond. Atès que aquests fulls estan a més a més escrits com a text i es poden desar com fitxers separats, podeu canviar d’un full a un altre de manera senzilla per produir partitures que tenen un aspecte completament diferent. Voleu imprimir una partitura en paper A4 i projectar-la amb un canó de vídeo, a un sistema per pàgina? El motor de recomposició del LilyPond produirà ambdues sense cap esforç a partir del mateix codi d’entrada.

Escriviu les vostres pròpies funcions

Si això no és suficient, sempre ens queda el llenguatge de scripts Scheme incorporat, un dialecte del potent llenguatge LISP. Tots els paràmetres de configuració, variables i funcions estan documentats al complet manual de referència del programa.

Processeu les partitures programàticament

Els fitxers d’entrada del LilyPond es poden editar completament o fins i tot ser generats per altres programes i guions propis. Això es pot usar, per exemple, per a la composició algorítmica. Però també podeu accedir al contingut musical per al seu anàlisi, o tractar fragments de l’entrada a una base de dades. No hi ha cap limitació, a no ser la seva pròpia imaginació.

Produïu eines noves usant el LilyPond

El Lilypond no és un programa monolític amb interfície gràfica, sinó que és una eina de la línia d’ordres, per tant es pot usar també des de dins d’altres aplicacions. D’aquesta manera és possible equipar eines com ara aplicacions web, amb tot el poder de la tipografia musical del LilyPond. De fet ja hi ha diverses eines en línia que utilitzen el LilyPond.

Entorn

frescobaldi-lilypond-editor-small

Suport excel·lent

El LilyPond funciona a totes les plataformes populars: GNU/Linux, MacOS i Windows. El Lilypond ve amb una completa documentació i sents de fitxers d’exemple. Hi ha una activa comunitat d’usuaris disposada a respondre dubtes i qüestions a la llista de distribució de correu d’usuaris del LilyPond, lilypond-user, que us ofereix una ajuda amigable. El temps de resposta ser molt curt, i freqüentment s’ofereixen solucions brillants als problemes que es plantegen a ella. Gràcies a l’estreta interacció amb l’equip de desenvolupament, aquests solucions s’inclouen al mateix programa LilyPond de forma regular. Seguiu llegint a Comunitat.

Programari lliure

El LilyPond es pot descarregar sense cost! Sí: és gratis. Obteniu-lo a la pàgina de descàrrega.

També és programari lliure, com la llibertat d’expressió. S’ofereix amb el codi font amb el permís de modificar-lo i copiar-lo. Així doncs, esteu fart d’alguna fallada o demaneu alguna funcionalitat determinada? Tan sols afegiu-la personalment, o pagueu a algú que ho faci. Seguiu llegint a Llibertat.

Ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Doneu una ullada a alguns Exemples concrets. Si ja heu decidit provar el LilyPond, en primer lloc informeu-vos de la nostra Entrada de text.


Exemples

El LilyPond és una eina potent i flexible per a tasques de gravat musical de tot tipus. Exploreu lliurement la nostra galeria d’exemples i inspireu-vos!

Música Clàssica

Aquesta peça d’òrgan del J.S. Bach és un projecte força típic de gravat amb el LilyPond.

bach-bwv610

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Notació complexa

Aquest exemple procedent de les Goyescas de l’Enric Granados mostra algunes de les possibilitat més avançades de la composició tipogràfica, com ara les barres en angle, vírgules de pentagrama creuat i línies de seguiment de veus.

granados

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Música antiga

El LilyPond també contempla diferents tipus de notació antiga, com ara aquest passatge de cant gregorià.

ancient-headword

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Música moderna

Els compositors contemporanis troben que el LilyPond és adequat per a la impressió de notació inusual. Heus aquí un extracte de l’obra Čáry, del Trevor Bača, per a flauta baixa sola.

cary

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Creació flexible i eficient de material d’interpretació

Es poden crear diferents materials de lectura a partir del mateix codi font. Heus aquí un extracte de la realització del Nicolas Sceaux de Giulio Cesare del Haendel, en partitura completa, reducció per a piano y veu, i una particel·la de violí.

sesto-full

(cliqueu per veure una imatge més gran)

sesto-piano

(cliqueu per veure una imatge més gran)

sesto-violin

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Tabulatura

El LilyPond contempla la notació de xifra per a guitarra, que es pot personalitzar per adaptar-la a qualsevol instrument que llegeixi de tabulatura. La pauta de tabulatura es genera automàticament a partir de les notes que s’escriuen al pentagrama normal.

tab-example

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Gràfics de Schenker

La sortida estàndard es pot modificar de forma molt profunda. Heus aquí una impressionant anàlisi schenkeriana creada pel Kris Schaffer, per a un article a la revista Linux Journal. S’han afegit alguns colors per millorar la visibilitat.

bach-schenker

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Sortida personalitzada

Un petit fragment de la Klavierstück II de Stockhausen, per demostrar la capacitat del LilyPond d’oferir una sortida personalitzada.

stockhausen-klavierstueckII

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Música vocal

El LilyPond és excel·lent per a tot tipus de música vocal, des d’himnes de música sacra fins a òperes. A continuació presentem un motet medieval amb uns requisits lleugerament inusuals. La veu de tenor està escrita en un compàs diferent a les altres però s’ha d’alinear com si estigués al mateix compàs. El LilyPond tracta aquesta situació amb molta elegància. Observeu també els incípit amb les claus a l’estil de l’edició vaticana, les vírgules barrades que indiquen notes repetides, i els parèntesis de lligadura per sobre de certs grups de notes.

aucun-snippet

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Aplicacions per a l’educació

El LilyPond està molt indicat també per a aplicacions educatives. Heus aquí un exemple d’un senzill exercici de contrapunt.

theory

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Música pop

És senzill crear fulls guia d’acords en xifrat americà per a música pop amb melodia, lletra, noms d’acords i diagrames de posicions d’acord. En aquest exemple veiem alguns dels diagrames de posicions predefinides, però es poden personalitzar profundament per complir amb gairebé qualsevol situació.

chart

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Projectes grans

El LilyPond és excel·lent per a projectes grans com ara òperes o també obres per a orquestra simfònica. A més a més, l’entrada basada en text proporciona una major accessibilitat (aquest exemple ha estat aportat per Hu Haipeng, un compositor cec).

orchestra

(cliqueu per veure una imatge més gran)

Ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? El LilyPond és programari lliure, us concedeix, com a usuari, la Llibertat. Si ja voleu provar el LilyPond, llegiu primer el que tenim a dir-vos sobre la Entrada de text.


Llibertat

Software lliure

GNU El LilyPond està escrit i mantingut per una comunitat d’entusiastes. Està publicat sota la Llicència General Pública de GNU i la Llicència de Documentació Lliure de GNU, donant a tothom la llibertat d’arreglar, modificar i ampliar el programa. La creació de música bella no hauria de requerir centenars d’euros en programari!

Quins són els beneficis per als usuaris?

 • Sense cost: descarregueu-lo i proveu-lo! Que podeu perdre?
 • Compartir: si us agrada el programa passeu una còpia a les vostres amistats, professors i professores, alumnes i col·legues!
 • Disponibilitat de la font: si teniu curiositat sobre com el LilyPond crea algun tipus de notació musical, podeu veure exactament com està feta.
 • Ampliable: podeu afegir noves funcionalitats, corregir errors i canviar el funcionament. Si no sabeu programar, podeu contractar a algun programador perquè faci aquestes tasques.

  Això pot semblar poc atractiu per a músics ocasionals, però la capacitat d’expandir el programari pot ser molt valuosa per als compositors seriosos, empreses i acadèmics.

 • Seguretat per al futur: si una empresa comercial fa fallida, que passa amb qualsevol música electrònica que depengui dels seus productes? Això no és un problema amb el LilyPond; fins i tot si tot l’equip de desenvolupament l’abandonés (cosa extremadament improbable), el programa encara seguiria estant disponible de forma legal per a la seva còpia, modificacions i distribució.

Perquè “regalen” els desenvolupadors del LilyPond la seva feina sense demanar res a canvi?

Gairebé tots nosaltres veiem el desenvolupament del LilyPond com un hobby o un treball voluntari. Això doncs, la pregunta és realment “perquè les persones es presten voluntàries?”

 • Per diversió: el treball a la recerca d’una meta pot ser divertit, especialment quan treballes en equip!
 • Metes comuns: tots nosaltres volem partitures amb bon aspecte, però són pocs els que tenen experiència (i cap té temps) per crear un programa que pugui fer front a totes les situacions. Treballant en equips (una persona millora el codi que traça les barres de corxera, una altra millora la forma de les lligadures i una tercera escriu documentació explicant com utilitzar aquestes possibilitats) podem assolir la nostra meta amb tan sols una fracció de l’esforç individual.
 • La “cultura del regal”: el moviment del programari lliure ha creat molts projectes genials de programari, com ara GNU/Linux, Mozilla Firefox i el joc Battle for Wesnoth. Després d’haver-se vist beneficiats per aquests projectes, alguns desenvolupadores desitgen “retornar” alguna cosa a la comunitat.
 • Experiència laboral: les contribucions a projectes de programari lliure són una magnífica forma de practicar la programació, l’escripture de documentació, la traducció de documentació o el disseny. Aquesta experiència ha ajudat a molts programadors a trobar feina a empreses o a universitats.

I ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Llegiu el nostre estens assaig sobre la nostra filosofia de gravar a Rerefons. Si ja voleu provar el LilyPond, en primer lloc llegiu el que hem escrit sobre la Entrada de text.


Rerefons

Monografia sobre el rerefons

Tenim una àmplia monografia que descriu l’estètica computacional: l’art de crear bellesa amb un ordinador.

És una lectura interessant si voleu profunditzar en la discussió de les nostres idees fonamentals. A causa del seu volum, s’ofereix com un «manual». Si voleu llegir-lo ara, continueu cap a Monografia.

I ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Llegiu quelcom sobre les Produccions i partitures d’alguns dels nostres usuaris. Si ja voleu provar el LilyPond, en primer lloc llegiu alguna cosa sobre la nostra Entrada de text.


Produccions

Producciones que usan LilyPond

Aquí podeu informar-vos sobre les persones que usen efectivament el LilyPond en les seves produccions, ja sigui per interpretacions en viu de la seva música o com a partitures publicades.

Concerts

La música gravada amb el LilyPond s’ha utilitzat en interpretacions i actuacions per tot el mon. Alguns titulars:

 • Aurélien Bello va arreglar una versió del Der Rosenkavalier de Richard Strauss per a quatre cantants i orquestra de cambra composta per a trenta instrumentistes. La producció va ser encarregada per l’Orquestra Filarmònica de Berlin, els membres d la qual van ser els intèrprets el 2 i el 7 d’abril a la Festspielhaus de Baden-Baden, i el 26 d’abril a la Philharmonie (großer Saal) de Berlín. Ens encanta veure músics de alta reputació tocant a partir de partitures fetes amb el LilyPond (i segons sembla estan molt contents amb elles).

  Aurélien també ha reorquestrat Der Ring des Nibelungen del Richard Wagner a una per a nens de 100 minuts de durada. Està escrita per a orquestra simfònica estàndard però amb una plantilla reduïda de cantants, i va ser interpretada per la Radio-Sinfonieorchester Berlin a l’abril de 2014 a l’Atze Musiktheater de Berlín. El director va ser el Heiko Matthias Förster.

 • El Joe Smeets va crear partitures per al llibre infantil Zing Mee (Canta amb mi) de l’Annie M.G. publicat per Querido (ISBN 9789045106205): www.queridokinderenjeugdboeken.nl; partitures d’assaig de cor per a la traducció holandesa del Saint Nicolas del Benjamin Britten realitzat per Muziektheater Hollands Diep el 2011, www.muziektheaterhollandsdiep.nl. També va treballar en la partitura general i particel·les d’un arranjament del Boris Godunov del Mussorgsky per a quartet de vent, piano i percussió. Es va interpreta el 2014, de nou per part de Muziektheater Hollands Diep.
 • Una edició crítica de la sèrie d’òperes Enea nel Lazio (1760), del Tommaso Traetta, amb llibret del Vittorio Amedeo Cigna-Santi, en quatre parts: Primera part Segona part Tercera part Quarta part Creada pel Luca Rossetto Casel per a la seva tesi de doctorat.
 • Els Quadres d’una exposició del Mussorgsky, reorquestrats i dirigits per l’Aurélien Bello amb la orquestra Junge Philharmonie Brandenburg a l’octubre de 2011 i l’abril de 2012.
 • Kieren MacMillan, compositor i director musical. Entre les seves nombroses recents estan Go Thy Way, interpretada pel cor Salt Lake Choral Artists al març de 2012; la Just Out of Reach Suite interpretada pel Duo Chrysalis ; thrafsmata interpretada al juliol de 2011 pel Pittsburgh New Music Ensemble.
 • Anonymous Student Compliment or Complaint, del Mike Solomon, guanyador d’entre 172 participants procedents de 22 països del concurs de composició Left Coast de 2011. Entre altres obres estan: Norman (age 1) per a clarinet sol, interpretada al festival de música electroacústica (FEMF) de la Universitat de Florida a l’octubre de 2010.
 • Una edició moderna de la Serenata Erminia de l’Alessandro Scarlatti, editada pel musicòleg Thomas Griffin, (Roma, Itàlia). Interpretada el 22 d’octubre de 2010 a la Galleria del Palazzo Zevallos Stigliano de Nàpols. Alessandro Scarlatti 2010, durant les commemoracions dels 350 anys del naixement del compositor.
 • La interpretació de Mercury Baroque de Armide de Lully, 15 i 16 de maig de 2009, a Houston, Texas (tipografia del Nicolas Sceaux).
 • Extractes instrumentals de Hippolyte et Aricie del Rameau a l’església de St. James a Manhattan, el 8 de maig de 2009, pel Frederick Renz i el seu conjunt Early Music New York (realització tipogràfica de Nicolas Sceaux).
 • Affaire Étrangère, òpera del Valentin Villenave, amb llibret en francès del Lewis Trondheim, estrenada l’1 de febrer de 2009 a L’Opéra National de Montpellier, a França.

Partitures publicades

 • El Projecte Mutopia inclou més de 1500 partitures de música clàssica per a la seva descàrrega lliure, i és el principal aparador de partitures del Lilypond.
 • Etude, “partitures en versió extra” és una aplicació per a l’iPhone que presenta en pantalla música per a piano editada amb el LilyPond, entre elles moltes peces procedents de Mutopia. L’aplicació inclou un teclat virtual de piano que mostra les tecles que cal clicar per ajudar als principiants que estan aprenent a llegir música.
 • Adoro Music Publishing, partitures de música sacra d’alta qualitat, disponible per a la seva descàrrega immediata o en el format tradicional de paper.
 • The Shady Lane Publishing, una “micro editorial musical” la meta de la qual és promoure una nova forma d’economia més propera als músics i als amants de la música.

Si coneixeu qualssevol altres concerts o partitures que mereixin aparèixer relacionats aquí, us preguem que ens ho feu saber escrivint un missatge a la llista de correu bug-lilypond. Si no esteu subscrit a la llista, encara ho podeu fer a la página informativa.

I ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Llegiu algunes de les Ressenyes dels nostres usuaris. Si ja voleu provar el LilyPond, en primer lloc informeu-vos sobre la nostra Entrada de text.


Ressenyes

Que diu la gent sobre el LilyPond?

Articles publicats

 • Abril de 2011

  Linux Magazine publica un article titulat Projects on the Move. És un article introductori sobre el MuseScore, el LilyPond i el Chordii. L’autora Carla Schroeder diu que “LilyPond es treballa des de la línia d’ordres, però que la manca d’una interfície gràfica no ha d’atemorir l’usuari; el LilyPond és amigable i fàcil d’aprendre”, i aporta un exemple fàcil d’abordar.

 • Maig de 2010

  Peter Kirn, al lloc web Create Digital Music website, publica una revisió del LilyPond. Aporta una mirada equilibrada sobre la utilització, lloa la notació d’alta qualitat del LilyPond i suggereix als lectors que el provin.

 • Setembre de 2009

  La revista LinuxUser alemanya va publicar un article sobre el LilyPond.

 • Agost de 2009

  Ann Drinan, a la pàgina Polyphonic.org, presenta alguns comentaris de dos arxivers d’orquestra que xerren sobre l’ús de programari per al manteniment de les seves biblioteques.

 • Juny de 2009

  A un article publicat a la revista anual de la Associació Nacional de Pares d’Alumnes de Conservatoris de França, el compositor i membre del projecte LilyPond, Valentin Villenave, explica com les llicències lliures, i concretament les partitures escrites amb el LilyPond, participen de l’objectiu d’aconseguir que la música escrita sigui accessible per a tots.

 • Febrer de 2008

  A articles en la seva pàgina personal, l’Andrew Hawryluk compara al Finale amb el LilyPond en termes generals, i avalua en detall les possibilitats de gravat musical dels dos programes. El segon article és una instructiva anàlisi de l’edició del Preludi per a piano número 6 del Rachmaninoff, incloent-hi comparacions amb una edició de referència gravada a mà.

 • Juny de 2006

  DistroWatch premia al LilyPond k escriu “Dames i cavallers, ens complau anunciar que, basant-nos en la demanda dels lectors, la donació de DistroWatch de maig de 2006 ha estat concedida al LilyPond (190,00 €) i a Lua (US$250,00).”

 • Desembre de 2005

  Linux Journal publica un article titulat Elabori fantàstics gràfics de Schenker amb el GNU LilyPond. És un article destacat, profund però pràctic amb atractius gràfics de LilyPond. L’autor, Kris Shaffer, destaca: “El Gnu LilyPond genera uns gràfics preciosos que a les alternatives comercials semblar de segona fila.”

 • 20 d’agost de 2005

  El diari belga De Standaard investiga què empeny als autors de programari lliure en un article titulat Delen van KENNIS zonder WINSTBEJAG (Compartir el coneixement sense ànim de lucre) al seu ‘DS2 bijlage’. El LilyPond s’usa com a exemple i l’article està esquitxat de cites procedents d’una entrevista per email amb Jan Nieuwenhuizen. Això marca la primera aparició del LilyPond a la premsa escrita d’importància.

 • Juny de 2005

  Un article en francès sobre el llançament del LilyPond 2.6 va aparèixer en linuxfr.org.

 • Octubre de 2004

  Els editor de Computer!Totaal, una revista holandesa d’informàtica, descriuen al LilyPond en l’edició d’octubre de 2004 com: “Meravellós programari lliure (de codi obert) (…) Les partitures produïdes pel LilyPond son excepcionalment boniques (…) un sistema molt potent que pot fer gairebé qualsevol cosa.”

 • Juliol/agost de 2004

  Dave Phillips va escriure un article introductori per a Linux Journal At the Sounding edge: Lilypond, primera i segona part.

 • Març de 2004

  Chris Cannam va entrevistar a Han-Wen Nienhuys i a Jan Nieuwenhuizen a linuxmusician.com (una pàgina ara desapareguda). Aquesta entrevistat es va ressenyar també a una història de slashdot.

 • Febrer de 2004

  El cantant de jazz Gail Selkirk escriu sobre Submergir-se a l’estany dels nenúfars (Lily Pond). “… pot fer fulls guia d’acords o parts orquestrals completes, i el resultat pot ser increïble.” Computer Music Special, número CMS06.

Ressenyes dels usuaris

carter-brey

Carter Brey, primer violoncel de la Filharmònica de Nova York

“… He escrit un parell de peces per a violoncel solista que he imprès amb el LilyPond i que enviaré a Schirmer per a la seva publicació. Puc apostar que el seu gravat no serà ni la meitat de bo que el meu!”

orm-finnendahl

Orm Finnendahl, professor de composició, Conservatori Superior de Friburg

“Tot i que no domino el [LilyPond] encara, estic molt impressionat. Vaig usar el programa per digitalitzar un motet del Josquin Desprez en notació mensural i no hi ha dubte que LilyPond derrota a altres programes de notació en quant a velocitat, facilitat d’ús i aparença dels resultats!”

darius-blasband

Darius Blasband, compositor (Brussel·les, Bèlgica)

“[...després de primer assaig orquestral] vaig obtenir nombrosos complits sobre la qualitat de les partitures. El que és encara més important: mentre que el LilyPond proporciona nombroses formes de millorar l’aparença de les partitures, el que vaig lliurar a l’orquestra és bàsicament la impressió en brut, sense retocar.”

Kieren MacMillan, compositor (Toronto, Canadà)

“Gràcies i enhorabona a l’equip de desenvolupament pel seu increïble treball. Mai no he vist quelcom que s’apropi al resultat que obtinc amb el LilyPond; confio plenament en què les meves necessitats de publicació musical seran satisfetes més enllà de tota expectativa usant aquesta genial aplicació. (…) bàsicament, la impressió del LilyPond sense retocar (…) es veu millor que la majoria de les publicacions "professionals" més recents amb les quals l’he comparat (per exemple pràcticament qualsevol partitura de Warner Bros, i fins i tot moltes de les més recents de ‘les editores antigues’). (…)”

“Supera això, Finale/Sibelius/Igor/el que sigui!!!”

Chris Cannam, programador principal del projecte RoseGarden

“LilyPond és, obviament, el King Kong [de la tipografia musical] en gran.”

Chris Snyder, Adoro Music Publishing

“La forma en què s’introdueix la música per a LilyPond em fa pensar d’una manera més musical – hi ha hagut molts cops que m’he bloquejat sobre com dir-li al Lily que imprimeixi alguna cosa, sols per adonar-me que fins i tot si fes exactament el que el compositor volia, la música seria confusa de llegir. El LilyPond m’ho posa molt més fàcil en treballar en el meu doble paper d’editor i copista.”

“Porto utilitzant exclusivament el LilyPond per al meu negoci de publicació acabat d’inaugurar. Pràcticament sense excepció, tots els compositors s’han quedat bocabadats per la qualitat del gravat que se’l presentava amb les proves de la seva música prèvia a la publicació. Em reservo part del mèrit d’això (ocupo molt temps a alterar els resultats, especialment les lligadures, sobretot als acords), però el LilyPond em dóna un excel·lent punt de partida, una interfície molt intuïtiva, i la capacitat de modificar absolutament qualsevol cosa si el vull dedicar el temps necessari. Estic convençut que cap producte comercial se li apropa ni de lluny.”

David Bobroff, trombó baix, Orquestra Simfònica d’Islàndia

“Crec que el LilyPond és genial (…) quant més aprenc del LilyPond, més m’agrada!”

Vaylor Trucks, intèrpret de guitarra elèctrica (sí, parent de...)

“Estic súper-impressionat amb el LilyPond (…)”

“¡¡¡EL MILLOR PROGRAMA DE LA HISTÒRIA!!!”

“Moltíssimes gràcies a tots pel vostre dur treball i dedicació!”

Nicolas Sceaux, col·laborador de Mutopia

“Tenia una espècie de relació passió-odi amb el LilyPond. Passió perquè la primera partitura que vaig veure era tan increïble! La descripció del LilyPond es fonamenta en la bellesa. Això és massa modèstia! (…) a mesura que el LilyPond millora contínuament i observo com es fan les coses amb el Scheme, tinc cada cop menys frustracions. De totes maneres el que vull dir és: gràcies per donar-nos el Lilypond, és realment bo.”

Werner Lemberg, director d’orquestra al Teatre de Koblenz,

Alemanya, i destacat hacker del GNU

“De qualsevol manera, el LilyPond fa un treball sensacional!”

Paul Davis, desenvolupador del JACK i Ardour

“Crec que el [LilyPond] és un programa increïble, i produeix un resultat realment meravellós. Després d’haver llegit una ressenya sobre ell l’any passat, vaig estar donant la pallissa a diversos amics meus parlant-los del seu potencial.”

El DrlMika Kuuskankare, investigador de la Sibelius Academy de Finlàndia, compositor i autor de l’Expressive Notation Package (ENP)

“Sento el més profund respecte cap al LilyPond i els seus creadors i mantenidors degut a què sé per la meva experiència personal el difícil que pot ser aquest tipus de programari.”

DavidCameron, Músic, tipògraf musical professional i usuari experimentat de SCORE

“EL meu agraïment de tot cor a tot aquell que contribueix a aquest projecte. Jo vaig ser usuari intensiu del SCORE per a cases grans d’edició musical, allà pels anys 90, però ara sento que el LilyPond, per fi, em permet aconseguir exactament el que vull fer sobre la pàgina, especialment quan no es tracta de la pràctica "estàndard".”

Si coneixeu qualssevol altres articles de notícies o testimonis que mereixin aparèixer relacionats aquí, us preguem que ens ho feu saber escrivint un missatge a la llista de correu bug-lilypond. Si no esteu subscrit a la llista, encara ho podeu fer a la página informativa.

Y ara ¿què?

Llegiu el que tenim que dir-vos sobre la nostra Entrada de text.


Entrada de text

“Compilar” la música

nereid-shot-small

(cliqueu per veure imatge més gran ereid-shot

El LilyPond és un sistema compilat: s’executa sobre un arxiu de text que descriu la música. El resultat es pot veure a la pantalla o imprimir-se. De certa manera, el LilyPond se sembla més a un llenguatge de programació que als programes d’edició gràfica de partitures.

No escrivim la música pel procediment d’agafar les notes d’una barra d’eines gràfica i arrossegar-les a una partitura que es refresca de forma dinàmica; escrivim la música teclejant un text. Aquest text és interpretat (o “compilat”) per part del LilyPond, que al seu torn produeix una bella música impresa.

És possible que les persones acostumades a interfícies gràfiques d’usuari hagin d’aprendre una forma de treball nova, però els resultats, sense cap mena de dubte, mereixen la pena!

Nota: Presentem aquí una panoràmica del nostre paradigma d’entrada de tex: no és tan complicat com sona! No us amoïneu ara per comprendre tots i cadascú dels detalls d’aquests exemples; la nostra documentació per a principiants s’ocupa de tot això a un ritme molt més progressiu.

L’ela amb l’ela, "La"

Les notes es codifiquen mitjançant lletres i números. Les instruccions especials s’introdueixen mitjançant barres invertides.

text-input-1-annotate-catext-input-1-output

Les alteracions es fan amb noms diferents: afegiu -is per obtenir un sostingut, i -es per a un bemoll (són els noms de les notes en holandès, però estan disponibles en altres idiomes). El LilyPond esbrina on s’han d’imprimir les alteracions.

text-input-2-annotate-catext-input-2-output

Música pop

Aplegui acords i lletra per obtenir un full guia d’acords:

text-input-pop-annotate-catext-input-pop-output

Particel·les d’orquestra

El fitxer d’entrada conté les notes d’una peça musical La partitura i les particel·les es poden fer a partir d’un sol fitxer d’entrada, de manera que un canvi en una nota sempre afecta tant a les particel·les com a la partitura general. Per poder incloure la mateixa música en diversos llocs, assignem la música a una “variable” (un nom):

text-input-parts-both-annotate-ca

Aquesta variable s’usa aleshores a una sola part instrumental (aquí transportada, amb els silencis de diversos compassos agrupats):

text-input-parts-single-annotate-catext-input-parts-single-output

La mateixa variable s’utilitza a la partitura general (aquí en to de concert):

text-input-score-annotate-estext-input-score-output

Documentació per al principiant

Ens adonem que molts usuaris veuen una mica estranya aquesta forma d’introduir la música. Per aquest motiu, hem escrit una àmplia documentació d’ajuda als nous usuaris, començant amb Aprenentage. El manual d’aprenentatge és el millor per començar, perquè allí es responen moltes preguntes abans que es formulin.

Us preguem que llegeixi el Manual d’Aprenentatge abans de queixar-vos de possibles fallades del programa! Amb freqüència, els usuaris novells creuen que el LilyPond no funciona, quan de fet està funcionant exactament tal i com està dissenyat per fer-lo.

Teniu a la vostra disposició una documentació molt més profunda a la secció Manuals.

Ben Lemon, usuari del LilyPond, ha creat i publicat una col·lecció de tutorials en vídeo al seu blog, dirigits a nous usuaris.

Entorns d’edició facilitats

lilykde-screenshot-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

L’èmfasi del LilyPond està en primer lloc en la producció de música escrita amb la màxima qualitat; la creació d’una interfície gràfica d’usuari (un GUI) ens hauria distret d’aquesta meta. Malgrat això, hi ha altres projectes els propòsits dels quals és fer més fàcil la creació de fitxers d’entrada del LilyPond.

Alguns entorns d’edició inclouen el acolorit sintàctic, compleció automàtica d’instruccions i plantilles pre-elaborades. D’altres programes ofereixen realment un GUI que permet la manipulació directa d’una partitura gràfica. Per veure més informació, consulteu Entorns millorats.

I ara què?

Ja teniu la preparació per Descarregar el LilyPond. Encara no esteu convençut? Llegiu quelcom sobre els entorns d’edició a Entorns millorats.


Entorns millorats

Aplicacions amb interfície gràfica

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-windows

http://www.frescobaldi.org El Frescobaldi és un editor de música i text lleuger tot i que potent, amb moltes funcions creades especialment per al LilyPond. Entre les seves principals possibilitats estan els enllaços per d’apuntar i clicar amb el ratolí entre el codi i la vista prèvia de la música, detallats assistents de partitura, un navegador incorporat per a la documentació del Lilypond, sintaxi amb colors i completat automàtic de les paraules clau. El Frescobaldi està escrit amb Python amb el PyQt4 per a la interfície d’usuari, i funciona als principals sistemes operatius (GNU/Linux, Mac OS X i Windows).

Denemo

screenshot-denemo-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

pictures/logo-linux pictures/logo-windows

http://denemo.org

El Denemo és un editor gràfic que genera codi font del LilyPond, en la versió 2.8.7, i també permet la reproducció sonora de la música. Permet els usuaris veure el codi d’entrada de LilyPond en paral·lel amb la visualització gràfica. Es poden aplicar a les notes, acords, etc., ajustament addicionals del LilyPond i es desen amb el document del Denemo, de forma que els usuaris poden continuar editant-lo de manera gràfica.

En moure el cursor pel text del LilyPond es mou també a la presentació gràfica, i els errors de sintaxi dels ajustaments al LilyPond es destaquen a la finestra de text quan s’imprimeixen des del programa.

Editores basados en el navegador web

LilyBin

http://lilybin.com

Un editor del LilyPond basat en web, on podeu crear les vostres partitures directament online sense necessitat d’instal·lar el Lilypond.

Tunefl

http://www.tunefl.com

Amb el tunefl es poden gravar les partitures senzilles de forma directa en línia sense necessitat d’instal·lar el LilyPond localment. Permet provar totes les capacitats del programa usant una interfície web còmoda.

Complements d’IDE

Elysium

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

http://elysium.thsoft.hu

L’Elysium és un entorn integrat de desenvolupament per a Eclipse, amb una vista integrada en dos panells enfrontats per a la font i la partitura. Inclou realimentació visual ràpida i intuïtiva sense haver d’alternar entre contextos, i porta moltes plantilles conduïdes per assistents.

Emacs

http://www.gnu.org/software/emacs/ L’Emacs és un editor de text amb funcionalitats avançades per a molts llenguatges de programació. L’Emacs és un editor que es pot expandir àmpliament i es pot usar com un entorn integrat de desenvolupament. Hi ha un ‘mode del LilyPond’ que ofereix les definicions del llenguatge per treballar amb fitxers font del LilyPond. Un desenvolupador ha escrit lyqi, un mode principal de l’Emacs.

Si no esteu familiaritzat prèviament amb l’Emacs, potser preferireu usar un editor diferent per a l’escriptura de fitxers del LilyPond.

Hi ha més informació sobre la configuració de l’Emacs a Suport per als editors de text.

Vim

http://www.vim.org El Vim és un editor de text minimalista que és una estensió de l’antic editor vi de l’Unix. També és es pot expandir i configurar.

Si no esteu familiaritzat prèviament amb l’Emacs o el Vim, probablement preferireu utilitzar un editor diferent per escriure fitxers d’entrada del LilyPond.

Hi ha més informació sobre la configuració de l’Emacs i del Vim a Suport per als editors de text.

pictures/logo-macosx

TeXShop

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

L’editor TexShop per a MacOS X es pot estendre perquè executi el LilyPond lilypond-book i convert-ly des de dins de l’editor, utilitzant les extensions que estan disponibles a:

http://users.dimi.uniud.it/~nicola.vitacolonna/home/content/lilypond-scripts

Altres programes capaços d’exportar codi del LilyPond

Editors de partitura, tablatura i MIDI:

Generadors de codi algorítmics

Altres programes sense desenvolupament actiu actualment

I ara què?

Ja teniu la preparació per Descarregar el LilyPond.

Encara no us convenç? Molts compositors, músics i directors d’orquestra han après a escriure música en el nostre format d’entrada. Els usuaris amb experiència fins i tot que poden introduir una partitura completa al LilyPond més ràpid que amb un teclat de piano o amb el ratolí i un GUI! Possiblement us agradi donar una ullada a les Possibilitats, Exemples o a la Llibertat i Ressenyes dels nostres usuaris. A més a més, el nostre enfoc de l’estètica computacional del gravat musical clàssic ve explicat en el nostre tractat sobre el Rerefons.

Formalitats legals