LilyPond... notació musical per a tots

¿Què és el LilyPond?

El LilyPond és un programa de gravat musical (tipografia musical o edició de partitures), consagrat a la producció de partitures de la qualitat més alta possible. Introdueix l’estètica de la música gravada de la forma tradicional a les partitures impreses mijtançant l’ordinador. LilyPond és programari lliure i forma part del Projecte GNU.

Podeu llegir més a la nostra Introducció!

LilyPond 2.19.15 llençat el 28 de setembre 28 de 2014!

Estem contents d’anunciar el llançament del LilyPond 2.19.15. Aquest llançament inclou nombroses millores, i conté algun treball en progrés. Tindreu accés a les funcionalitats més recents, però algunes poden estar incompletes, i és possible que trobeu errors i penjades. Si us cal una versió estable del LilyPond, recomanem l’ús de la versió 2.18.

LilyPond 2.18.2 llençat el 23 de març de 2014!

Estem orgullosos d’anunciar el llançament del GNU LilyPond 2.18.2. El LilyPond és un programa de gravat musical dedicat a la producció de les partitures musicals de la màxima qualitat possible. Introdueix l’estètica de la música amb gravat tradicional a les impressions d’ordinador.

Aquesta versió proveeix nombroses actualitzacions a la versió 2.18.0, incloent-hi manuals actualitzats. Recomanem a tots els usuaris actualitzar a aquesta versió.

Una producció amb el LilyPond anomenada MILLOR EDICIÓ DE 2014 11 de març de 2014

Estem encantats d’anunciar que la nova edició de les cançons de l’Oskar Fried (1871-1941), publicada recentment pels nostres col·laboradors Urs Liska i Janek Warchoł [1], rebrà la "Musikeditionspreis MILLOR EDICIÓ 2014” de l’Associació d’Editors de Música Alemanya [2]! La cerimònia tindrà lloc en un parell de dies a la Frankfurt Musikmesse [3].

Congratulem el Janek i l’Urs per guanyar un reconeixement així per l’excel·lència tipogràfica i editorial del seu treball. També estem encantats d’informar que tenen la intenció de posar a disposició el seu treball sota una llicència lliure en quant es cobreixin les despeses de l’editor. Si us plau suporteu aquesta iniciativa comprant el volum imprès a través de l’editor [4] o aportant una contribució a la campanya Indiegogo [5]!

[1] http://lilypondblog.org/category/fried-songs
[2] http://www.best-edition.de
[3] https://musik.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/events/awards/best_edition.ca.html
[4] http://www.sound-rel.de
[5] http://igg.me/at/free-fried

LilyPond 2.18.0 llençat el 29 de Desembre de 2013!

Estem orgullosos d’anunciar el llançament del GNU LilyPond 2.18.0. El LilyPond és un programa de gravat musical dedicat a la producció de les partitures musicals de la màxima qualitat possible. Introdueix l’estètica de la música amb gravat tradicional a les impressions d’ordinador.

Entre les nombroses millores i canvis, els següents poden ser el més visibles:

 • Molts elements es posicionen ara usant contorn real en comptes d’una capsa contenidora rectangular. Això redueix en gran part l’aparició de espais lletjos grans.
 • Els conjunts i les anul·lacions poden usar ara la sintaxi
  \override Voice.TextSpanner.bound-details.left.text = "rit."
  

  en comptes de la notació prèvia

  \override Voice.TextSpanner #'(bound-details left text) = "rit."
  
 • Els tresets amb una longitud de grup donada es poden escriure ara com
  \tuplet 3/2 4 { c8 c c c c c }
  

  en comptes de

  \times 2/3 { c8 c c } \times 2/3 { c8 c c }
  

Una llista completa de noves funcionalitats destacables es poden trobar a:

http://lilypond.org/doc/v2.18/Documentation/changes/index.html

Moltes gràcies a un gran nombre d’entusiastes del LilyPond les contribucions dels quals han permès que un desenvolupador del nucli, el David Kastrup, es pugui enfocar exclusivament en el LilyPond durant tot el cicle de desenvolupament.

El LilyPond 2.18 us ha estat portat per

Desenvolupadors principals:

Bertrand Bordage, Trevor Daniels, Colin Hall, Phil Holmes, Ian Hulin, Reinhold Kainhofer, David Kastrup, Jonathan Kulp, Werner Lemberg, John Mandereau, Patrick McCarty, Joe Neeman, Han-Wen Nienhuys, Jan Nieuwenhuizen, Graham Percival, Mark Polesky, Neil Puttock, Mike Solomon, Carl Sorensen, Francisco Vila, Valentin Villenave, Janek Warchoł

Col·laboradors bàsics:

Aleksandr Andreev, Frédéric Bron, Torsten Hämmerle, Marc Hohl, James Lowe, Andrew Main, Thomas Morley, David Nalesnik, Keith OHara, Benkő Pál, Anders Pilegaard, Julien Rioux, Johannes Rohrer, Adam Spiers, Heikki Tauriainen

Autors de documentació:

Frédéric Bron, Federico Bruni, Colin Campbell, Urs Liska, James Lowe, Thomas Morley, Jean-Charles Malahieude, Guy Stalnaker, Martin Tarenskeen, Arnold Theresius, Rodolfo Zitellini

Esquadró d’errors:

Colin Campbell, Eluze, Marc Hohl, Phil Holmes, Marek Klein, Ralph Palmer

Equip de suport:

Colin Campbell, Eluze, Marc Hohl, Marek Klein, Kieren MacMillan, Urs Liska, Ralph Palmer

Traductors:

Federico Bruni, Luca Rossetto Casel, Felipe Castro, Pavel Fric, Jean-Charles Malahieude, Till Paala, Yoshiki Sawada

i nombrosos altres col·laboradors.

Blog del LilyPond. 2 de juny de 2013

Janek Warchoł ha creat un blog del LilyPond. El podeu trobar a lilypondblog.org!

LilyPond 2.16.2 llençat el 4 de gener de 2013!

Estem contents d’anunciar el llançament del LilyPond 2.16.2. Aquest llançament és principalment per corregir un problema amb el lilypond-book executant-se al Windows. Recomanem que sols les persones que necessiten aquesta funcionalitat actualitzin a aquesta versió

El LilyPond Report #28. 12 de novembre de 2012

L’informe número d’octubre del LilyPond Report es focalitza en la reunió l’últim agost de desenvolupadors i usuaris del LilyPond a Waltrop, Alemanya. Òbviament, hi ha també alguns enraonaments sobre el LilyPond causats pel llançament de les versions 2.16.0 i 2.17.0 que han passat des d’aquest lloc.

També hi ha dos informes financers mensuals de David Kastrup, atès que la seva feina sobre el LilyPond és pagat exclusivament per contribucions financeres d’altres desenvolupadors i usuaris (gràcies!), i un informa sobre les experiències de un servei de gravat musical basat en la web que usa el LilyPond internament.

Llegiu el LilyPond Report 28 ara; els comentaris i les contribucions són molt benvinguts!

LilyPond 2.16.1 llençat el 9 de novembre de 2012!

Estem contents d’anunciar el llançament del LilyPond 2.16.1. Té nombroses actualitzacions sobre la versió estable prèvia, i no hauria de causar cap problema. Recomanem a tothom actualitzar a aquesta versió.

LilyPond 2.16.0 llençat el 24 d’agost de 2012!

Estem orgullosos d’anunciar el llançament del GNU LilyPond 2.16.1. El LilyPond és un programa de gravat musical, dedicat a la producció de les partitures musicals de la màxima qualitat possible. Introdueix l’estètica de la música amb gravat tradicional a les impressions d’ordinador.

S’han fet moltes millores a l’últim any des de la versió principal estable prèvia. Algunes millores importants són:

 • Suport per a la notació kievan de quadrats
 • S’han millorat molt les interfícies d’usuari i de programació
 • Les funcions musicals s’han fet molt més versàtils

Es dóna una llista completa de noves funcionalitats a:

http://lilypond.org/doc/v2.16/Documentation/changes/index.html

Feliç gravat musical! LilyPond 2.16 us ha estat portat per...

Principal equip de desenvolupament:

Bertrand Bordage, Trevor Daniels, Colin Hall, Phil Holmes, Ian Hulin, Reinhold Kainhofer, David Kastrup, Jonathan Kulp, Werner Lemberg, John Mandereau, Patrick McCarty, Joe Neeman, Han-Wen Nienhuys, Jan Nieuwenhuizen, Graham Percival, Mark Polesky, Neil Puttock, Mike Solomon, Carl Sorensen, Francisco Vila, Valentin Villenave, Jan Warchoł

Col·laboradors en programació:

Aleksandr Andreev, Sven Axelsson, Peter Chubb, Karin Hoethker, Marc Hohl, David Nalesnik, Justin Ohmie, Benkő Pál, Julien Rioux, Patrick Schmidt, Adam Spiers, Heikki Taurainen, Piers Titus van der Torren, Jan-Peter Voigt, Janek Warchol

Col·laboradors de documentació:

James Lowe, Pavel Roskin, Alberto Simoes, Stefan Weil

Esquadró d’errors:

Colin Campbell, Eluze, Phil Holmes, Marek Klein, Ralph Palmer, James Lowe

Suport:

Colin Campbell, Christian Hitz, Phil Holmes

Col·laboradors de traducció:

Jean-Charles Malahieude, Till Paala, Yoshiki Sawada

Novetats

Enllaços ràpids

Estable

Descàrrega de 2.18.2

Manuals de 2.18.2

Desenvolupament

Descàrrega de 2.19.56

Manuals de 2.19.56