Entorns millorats

Tunefl

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

http://www.tunefl.com

Amb el tunefl es poden gravar les partitures senzilles de forma directa en línia sense necessitat d’instal·lar el LilyPond localment. Permet provar totes les capacitats del programa usant una interfície web còmoda.

LilyPondTool

lilypondtool-2.12-screenshot-400wide

(cliqueu per veure una imatge més gran)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

http://lilypondtool.organum.hu

Creat com un ‘connector’ o complement per a l’editor de text jEdit, el LilyPondTool és una de les eines basades en text més riques en funcionament per a l’edició de partitures del LilyPond. Entre les seves possibilitats es troben: un assistent de documents que contempla la possibilitat de introduir lletres de cançons per a la preparació fàcil de documents, i un visor de PDF integrat que contempla la possibilitat d’apuntar i clicar per mostrar el codi.

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-windows

http://www.frescobaldi.org

El Frescobaldi és un editor lleuger i potent de text i música per al LilyPond amb un visor de PDF incorporat. És molt fàcil d’utilitzar i funciona en tots els principals sistemes operatius (GNU/Linux, Mac OS X i Windows).

Entorn gràfic: Denemo

screenshot-denemo-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

pictures/logo-linux pictures/logo-windows

http://denemo.org

El Denemo és un editor gràfic que genera codi font del LilyPond, en la versió 2.8.7, i també permet la reproducció sonora de la música. Permet els usuaris veure el codi d’entrada de LilyPond en paral·lel amb la visualització gràfica. Es poden aplicar a les notes, acords, etc., ajustament addicionals del LilyPond i es desen amb el document del Denemo, de forma que els usuaris poden continuar editant-lo de manera gràfica.

En moure el cursor pel text del LilyPond es mou també a la presentació gràfica, i els errors de sintaxi dels ajustaments al LilyPond es destaquen a la finestra de text quan s’imprimeixen des del programa.

Editors de text

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

http://elysium.thsoft.hu

L’Elysium és un entorn integrat de desenvolupament per a Eclipse, amb una vista integrada en dos panells enfrontats per a la font i la partitura. Inclou realimentació visual ràpida i intuïtiva sense haver d’alternar entre contextos, i porta moltes plantilles conduïdes per assistents.

http://www.gnu.org/software/emacs/

L’Emacs és un editor de text amb funcionalitats avançades per a molts llenguatges de programació. L’Emacs és un editor que es pot expandir àmpliament i es pot usar com un entorn integrat de desenvolupament. Hi ha un ‘mode del LilyPond’ que ofereix les definicions del llenguatge per treballar amb fitxers font del LilyPond. Un desenvolupador ha escrit lyqi, un mode principal de l’Emacs.

http://www.vim.org

El Vim és un editor de text minimalista que és una estensió de l’antic editor vi de l’Unix. També és es pot expandir i configurar.

Per regla general, si no esteu familiaritzat prèviament amb l’Emacs o el Vim, probablement preferireu utilitzar un editor diferent per escriure fitxers d’entrada del LilyPond.

Hi ha més informació sobre la configuració de l’Emacs i del Vim a Text editor support.

pictures/logo-macosx

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

L’editor TexShop per a MacOS X es pot estendre perquè executi el LilyPond lilypond-book i convert-ly des de dins de l’editor, utilitzant les extensions que estan disponibles a:

http://users.dimi.uniud.it/~nicola.vitacolonna/home/content/lilypond-scripts

Programes capaços d’exportar codi del LilyPond

Editors de partitura, tablatura i MIDI:

Generadors de codi algorítmics

Altres programes sense desenvolupament actiu actualment

I ara què?

Ja teniu la preparació per Descarregar el LilyPond.

Encara no us convenç? Molts compositors, músics i directors d’orquestra han après a escriure música en el nostre format d’entrada. Els usuaris amb experiència fins i tot que poden introduir una partitura completa al LilyPond més ràpid que amb un teclat de piano o amb el ratolí i un GUI! Possiblement us agradi donar una ullada a les Possibilitats, Exemples o a la Llibertat i Ressenyes dels nostres usuaris. A més a més, el nostre enfoc de l’estètica computacional del gravat musical clàssic ve explicat en el nostre tractat sobre el Rerefons.

Formalitats legals