Vrijheid

Vrije Software

GNU LilyPond is geschreven en wordt onderhouden door een groep enthousiaste liefhebbers. Het wordt uitgebracht onder de GNU General Public License (GNU Algemene Publieke Licentie) en de GNU Free Documentation License (GNU Vrije Documentatie Licentie), hetgeen iedereen de vrijheid geeft het programma te verbeteren, veranderen en uit te breiden. Het maken van prachtige muziek zou geen honderden euro’s aan software moeten kosten!

Wat zijn de voordelen voor gebruikers?

  • Geen kosten: download en probeer het! Wat heb je te verliezen?
  • Delen: als het programma je bevalt, geef dan een kopie aan je vrienden, docenten, studenten, en collega’s.
  • Broncode beschikbaar: als je benieuwd bent hoe LilyPond bepaalde notatie maakt, kun je precies zien hoe het in zijn werk gaat.
  • Uitbreidbaar: je kunt functies toevoegen, fouten repareren, en de functionaliteit veranderen. Als je geen programmeur bent, kun je iemand inhuren die het voor je doet.

    Dit mag misschien niet zo aantrekkelijk lijken voor sommige muzikanten, maar de mogelijkheid om software uit te breiden kan van groot belang zijn voor serieuze componisten, bedrijven en wetenschappers.

  • Veilige toekomst: als een commerciëel bedrijf bankroet gaat, wat gebeurt er dan met de elektronische muziek die afhankelijk is van hun producten? Dit bezwaar bestaat niet met LilyPond; zelfs wanneer het gehele ontwikkelteam ermee stop (bijzonder onwaarschijnlijk), zal het programma nog steeds legaal beschikbaar zijn om te kopiëren, wijzigen en te distribueren.

Waarom “geven” LilyPond-ontwikkelaars hun werk gratis “weg”?

De meesten van ons zien het ontwikkelen van LilyPond als een hobby of als vrijwilligerswerk. Dus de vraag is eigenlijk “waarom willen mensen vrijwilliger zijn”?

  • Plezier: naar een doel toewerken kan prettig zijn, vooral wanneer je het met een team doet!
  • Gedeelde doelen: we willen allemaal prachtige bladmuziek, maar weinig mensen hebben de expertise (en niemand heeft de tijd!), om een programma te maken dat alle situaties aan kan. Door samen te werken – één verbetert de automatische waardestreepcode, een ander verbetert de vorm van de legatoboogjes, en een derde schrijft documentatie waarin wordt uitgelegd hoe je deze functies kunt gebruiken – kunnen we samen onze doelen bereiken met een fractie van de individuele inzet.
  • “Geef-cultuur”: de Vrije Software beweging heeft veel geweldige software projecten opgeleverd, zoals GNU/Linux, Mozilla Firefox, en Battle for Wesnoth. Omdat ze van deze projecten geprofiteerd hebben, willen sommige ontwikkelaars iets “terug doen” voor de community.
  • Werkervaring: bijdragen aan vrije software projecten is een mooie manier om te oefenen met programmeren, het schrijven van documentatie, het vertalen van documentatie, of ontwerpen. Deze ervaring heeft sommige ontwikkelaars zelfs een baan of een beurs opgeleverd.

En nu?

Nog steeds niet overtuigd? Lees ons uitgebreide essay over onze graveerfilosofie in Achtergrond. Heb je al besloten LilyPond te gaan proberen, lees dan eerst over onze Tekstinvoer.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional