Llibertat

Software lliure

GNU El LilyPond està escrit i mantingut per una comunitat d’entusiastes. Està publicat sota la Llicència General Pública de GNU i la Llicència de Documentació Lliure de GNU, donant a tothom la llibertat d’arreglar, modificar i ampliar el programa. La creació de música bella no hauria de requerir centenars d’euros en programari!

Quins són els beneficis per als usuaris?

  • Sense cost: descarregueu-lo i proveu-lo! Que podeu perdre?
  • Compartir: si us agrada el programa passeu una còpia a les vostres amistats, professors i professores, alumnes i col·legues!
  • Disponibilitat de la font: si teniu curiositat sobre com el LilyPond crea algun tipus de notació musical, podeu veure exactament com està feta.
  • Ampliable: podeu afegir noves funcionalitats, corregir errors i canviar el funcionament. Si no sabeu programar, podeu contractar a algun programador perquè faci aquestes tasques.

    Això pot semblar poc atractiu per a músics ocasionals, però la capacitat d’expandir el programari pot ser molt valuosa per als compositors seriosos, empreses i acadèmics.

  • Seguretat per al futur: si una empresa comercial fa fallida, que passa amb qualsevol música electrònica que depengui dels seus productes? Això no és un problema amb el LilyPond; fins i tot si tot l’equip de desenvolupament l’abandonés (cosa extremadament improbable), el programa encara seguiria estant disponible de forma legal per a la seva còpia, modificacions i distribució.

Perquè “regalen” els desenvolupadors del LilyPond la seva feina sense demanar res a canvi?

Gairebé tots nosaltres veiem el desenvolupament del LilyPond com un hobby o un treball voluntari. Això doncs, la pregunta és realment “perquè les persones es presten voluntàries?”

  • Per diversió: el treball a la recerca d’una meta pot ser divertit, especialment quan treballes en equip!
  • Metes comuns: tots nosaltres volem partitures amb bon aspecte, però són pocs els que tenen experiència (i cap té temps) per crear un programa que pugui fer front a totes les situacions. Treballant en equips (una persona millora el codi que traça les barres de corxera, una altra millora la forma de les lligadures i una tercera escriu documentació explicant com utilitzar aquestes possibilitats) podem assolir la nostra meta amb tan sols una fracció de l’esforç individual.
  • La “cultura del regal”: el moviment del programari lliure ha creat molts projectes genials de programari, com ara GNU/Linux, Mozilla Firefox i el joc Battle for Wesnoth. Després d’haver-se vist beneficiats per aquests projectes, alguns desenvolupadores desitgen “retornar” alguna cosa a la comunitat.
  • Experiència laboral: les contribucions a projectes de programari lliure són una magnífica forma de practicar la programació, l’escripture de documentació, la traducció de documentació o el disseny. Aquesta experiència ha ajudat a molts programadors a trobar feina a empreses o a universitats.

I ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Llegiu el nostre estens assaig sobre la nostra filosofia de gravar a Rerefons. Si ja voleu provar el LilyPond, en primer lloc llegiu el que hem escrit sobre la Entrada de text.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional