Szabadság

Szabad szoftver

A GNU LilyPondot lelkes, zenét és informatikát kedvelő emberek írták és tartják karban. A program licence a GNU General Public License, a dokumentációé pedig a GNU Free Documentation License, ezáltal mindenki szabadon javíthatja, módosíthatja és bővítheti azt. Nem szabad, hogy több száz dollárba kerülő szoftverre legyen szükség gyönyörű kották írásához!

Milyen előnyökkel jár ez a felhasználó számára?

 • Ingyenesség: csak töltsd le és próbáld ki! Mi vesztenivalód van?
 • Megosztás: ha tetszik, nyugodtan adhatsz belőle egy példányt barátaidnak, tanáraidnak, tanítványaidnak és kollégáidnak!
 • Elérhető forráskód: ha kíváncsi vagy, hogyan működik a LilyPond, bármikor megvizsgálhatod.
 • Bővíthetőség: bármikor megvalósíthatsz új funkcionalitást, kijavíthatsz hibákat, vagy megváltoztathatod a működést. Ha nem tudsz programozni, finanszírozhatod, hogy más tegye meg ezt.

  Ez a lehetőség lehet, hogy a mindennapi zenész számára nem vonzó, de a szoftver bővítésének lehetősége nagyon fontos lehet komoly igényekkel rendelkező zeneszerzők, cégek és akadémiák számára.

 • Garancia a jövőre nézve: ha egy kottaszerkesztő szoftvert fejlesztő cég csődbe megy, mi lesz a kottákkal, amiket csak az ő termékük tud megnyitni? Ez a veszély nem áll fenn a LilyPond esetén; még ha az egész fejlesztőcsapat abba is hagyná a fejlesztést (ami persze elég valószínűtlen), a program továbbra is legálisan másolható, terjeszthető és módosítható marad, így bárki folytathatja a fejlesztését és a támogatását.

Miért ajánlják fel ingyen a fejlesztők a munkájukat?

A legtöbben hobbiból, önkéntes módon fejlesztjük a LilyPondot. Így valójában az a kérdés: miért vállalkozik valaki ilyen önkéntes munkára?

 • Élvezet: egy cél eléréséért végzett munka motiváló erővel bír, főleg, ha az ember csapatban dolgozik!
 • Közös célok: mindannyian szeretnénk gyönyörű kottából játszani, de kevés embernek van szakértelme (és senkinek sincs ideje!), hogy létrehozzon egy programot, amely minden szituációt kezelni tud. De együttes erővel – egyvalaki az automatikus gerendázást fejleszti, másvalaki az ívek alakját javítja, megint másvalaki dokumentációt ír, hogy elmagyarázza, hogyan kell a funkciókat használni – el tudjuk érni a célunkat az egyébként egyénileg belefektetendő erőfeszítés töredékével.
 • „Ajándék-kultúra”: a szabad szoftver- (vagy „nyílt forrás-”) mozgalom már sok nagyszerű szoftver projekttel állt elő, pl. a GNU/Linux, a Mozilla Firefox vagy a Battle for Wesnoth. Ezeket a projekteket használván, bizonyos fejlesztők szeretnének „visszaadni” valamit a közösségnek.
 • Szakmai tapasztalat: a nyílt forrású projektekben való közreműködés egy remek módja annak, hogy az ember gyakorolja a programozást, dokumentálást vagy tervezést. Ez a tapasztalat sok fejlesztőt segített már álláshoz vagy ösztöndíjhoz.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Olvasd el az esszénket a kottaszedési filozófiánk hátteréről. Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional