Functies

Elegantie

Prachtige klassieke muziekgravure

flat-design

Met LilyPond kunnen muzikanten elegante bladmuziek produceren die gemakkelijk leest. De community van ontwikkelaars heeft duizenden uren geïnvesteerd in het ontwikkelen van krachtige muzieknotatie-software die prachtige gegraveerde muziek oplevert. Alle stijlinstellingen, het speciaal ontworpen muziekfont en algoritmes zijn geïnspireerd op de mooiste handgegraveerde bladmuziek. De LilyPond-uitvoer ziet er net zo krachtig en harmonisch uit als de best gegraveerde klassieke partituren. Dit wordt verder uitgewerkt in ons Essay.

Effectieve layout-keuzes

Verlies minder tijd met het verfraaien van het resultaat; LilyPond verzint zelf de beste layout. Het bepaalt de spatiëring en het afbreken van regels en pagina’s, zodat een strakke en regelmatige layout ontstaat. Het voorkomt botsingen tussen liedteksten, noten en akkoorden en zet legatobogen en waardestrepen automatisch op de juiste manier!

Gebruiksgemak

lilypond-book

Tekstgebaseerde invoer

LilyPond werkt met ASCII-invoer die je kunt aanleveren met jouw favoriete teksteditor, snel en comfortabel. De invoer bevat alle informatie, dus het onthouden van ingewikkelde reeksen commando’s is niet nodig: sla gewoon je invoerbestand op en je kunt alles later opnieuw raadplegen.

Combineer muziek en tekst

Voeg muziekfragmenten aan teksten toe zonder het knippen en plakken van plaatjes. Integreer muziek naadloos in LaTeX of HTML, of voeg muziek toe aan OpenOffice.org met behulp van OOoLilyPond. Plugins zijn ook beschikbaar voor het gebruik van LilyPond-code in verschillende blogs and wiki’s, wat online-samenwerking mogelijk maakt.

Toegankelijkheid

Tekstgebaseerde invoer maakt het schrijven van partituren ook toegankelijk voor gebruikers met ernstige lichamelijke beperkingen. Gebruikers met motorische beperkingen die niet kunnen typen of een muis kunnen besturen, kunnen spraakherkenningssoftware gebruiken om LilyPond-bestanden te bewerken. Zelfs blinde gebruikers kunnen voorleessoftware gebruiken voor het schrijven van LilyPond-bestanden – een onmogelijke taak in grafisch-gebaseerde muziekprogramma’s.

Uitbreidbaar ontwerp

Alle instellingen kunnen worden aangepast aan je eigen persoonlijke typografische voorkeuren. Als dat niet voldoende is, bestaat er nog altijd de ingebouwde scriptingtaal Scheme, een dialect van de krachtige programmeertaal LISP. Instellingen, variabelen en functies zijn allemaal beschreven in de uitvoerige referentiehandleiding van het programma.

Omgeving

frescobaldi-lilypond-editor-small

Vrije software

LilyPond kan kostenloos worden gedownload! Ja hoor - het is gratis. Je kunt het downloaden van de downloadpagina.

Bovendien is het ook vrije software. Wat betekent dat je de broncode erbij krijgt, plus toestemming om deze te veranderen en te kopiëren. Dus als je je ergert aan een fout, of als er iets in het programma ontbreekt, kun je het zelf oplossen of iemand anders inhuren om het voor je te doen.

Uitstekende ondersteuning

LilyPond werkt op alle bekende besturingssystemen: GNU/Linux, MacOS X, en Windows. Er is een zeer uitgebreide handleiding met honderden voorbeeldbestandjes. Er is een actieve gebruikersgroep die antwoorden geeft op de lilypond-user mailinglijst, terwijl het ontwikkelingsteam ervoor zorgt dat problemen snel worden opgelost.

Verbeterde editors

Verscheidene ontwikkelaars, zelf actieve gebruikers van LilyPond, hebben ook gereedschappen geschreven die speciaal bedoeld zijn om het invoeren van LilyPond-bestanden sneller en effectiever te maken. Een aantal voorbeelden is te vinden in Eenvoudiger bewerken.

En nu?

Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan maar eens enkele specifieke Voorbeelden. Heb je al besloten LilyPond te gaan proberen, lees dan eerst over onze Tekstinvoer.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional