Képességek

Miért érdemes a LilyPondra váltani?

Kitűnő hagyományos szedés

flat-design

Minden elem, szimbólum és algoritmus megtervezéséhez a régi, aprólékosan kézzel szedett kottákból merítettünk ihletet. A LilyPond kimenete ugyanolyan jól olvasható, mint bármelyik klasszikus kotta. (Erről az Esszében olvashatsz bővebben.)

Nincs szükség finomhangolásra

Ne töltsd azzal az idődet, hogy a kimenetet kézzel tökéletesíted; a LilyPond kezdettől fogva ügyel a tökéletes formázásra. Önmagától meghatározza az optimális elhelyezést, a sor- és oldaltöréseket az egyenletes kottakép érdekében. Nincsenek egymást átfedő elemek, az ívek és gerendák pedig szép arányosak – mindez automatikusan!

Szöveges formátum

A LilyPond bemenete egyszerű szöveges fájl, melyet saját kedvenc szövegszerkesztőddel írhatsz, gyorsan és kényelmesen. Nincs több babrálás az egérrel! A bemenet minden információt tartalmaz, így nincs szükség összetett menüstruktúrák megjegyzésére. Ha egy témára később szükséged van, csak elmented, és később hivatkozhatsz rá.

Zene és szöveg együtt

lilypond-book

Egyszerűen helyezhetsz el kottapéldákat dokumentumaidban; nincs szükség képek konvertálására és beillesztésére. Akár LaTeX, akár HTML, sőt, az ooolilypond révén még OpenOffice.org dokumentumokba is simán integrálható a LilyPond.

Szólamkották a lehető legegyszerűbben

A partitúra és a szólamkották egy forrásból származnak, így minden változás automatikusan tükröződik a partitúrában és a szólamanyagokban is. A LilyPond hasonló technikával a belépés előtti segédhangokat is képes beszúrni.

Szabad szoftver

A LilyPond ingyenesen letölthető! Bizony, teljesen ingyen. Szerezd be most a letöltések közül!

Ráadásul a LilyPond szabad szoftver. Forráskódja szabadon elérhető, és bárki továbbfejlesztheti. Tehát, ha zavar egy hiba, vagy nagyon vágysz egy megvalósítatlan képességre, te magad jobbá teheted a programot, vagy finanszírozhatod, hogy más tegye meg ezt.

Bővíthetőség

Minden beállítás módosítható a saját tipográfiai ízlésed szerint. Ha ez még mindig nem lenne elég, beépített scriptelési lehetőség áll rendelkezésedre Scheme nyelven, amivel szinte mindent megtehetsz. A beállítások, változók és függvények egytől egyig pontosan le vannak dokumentálva a mindenre kiterjedő programreferenciában.

Széles körű támogatás

A LilyPond minden népszerű operációs rendszeren fut: Linuxon, Mac OS X-en és Windowson. A LilyPondhoz egy 600 oldalas felhasználói kézikönyv és több, mint 400 példafájl tartozik. Segítőkész felhasználói közösség kész megválaszolni kérdéseidet a LilyPond-felhasználók levelezőlistáján, a fejlesztőcsapat pedig gondoskodik arról, hogy a problémák gyorsan megoldódjanak.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Nézd meg a gyönyörű példákat! Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional