Possibilitats

Excel·lència al gravat clàssic

flat-design

El LilyPond permet als músics produir partitures elegants que siguin fàcils de llegir. La seva comunitat de desenvolupadors ha empleat milers d’hores a desenvolupar un programa de gravat musical que produeix com a resultat música impresa de forma bella. Tots els ajustos d’estil del LilyPond, el disseny dels tipus de lletra i els algoritmes s’han inspirat en la millor música gravada a mà. La sortida del Lilypond té el mateix aspecte robust, equilibrat i elegant que les partitures clàssiques millor gravades. Tot això s’explica amb detall a la nostra Monografia.

Entrada de text

Tot és explícit

El LilyPond processa l’entrada de text, que conté tota la informació sobre el contingut de la seva partitura i pot llegir-se fàcilment per un humà o per un altre programa. No hi ha cap ajust estrany ocult a darrera de complicats menús o de fitxers de document binaris.

Llegiu més sobre aquest concepte a Entrada de text.

Els ajustaments són robustos i transparents

Si heu de modificar algun aspecte de la disposició sobre la pàgina, aquesta modificació es veurà explícitament en una forma llegible per l’ésser humà, per la qual cosa sempre es pot seguir la pista del que s’ha fet. Si ‘trenqueu’ quelcom accidentalment, podeu revertir o modificar fàcilment qualsevol decisió sense dependre de la funció de Desfer.

Els fitxers de text son a prova de fallada i duradors

Els fitxers de text presenten una gran robustesa en front a la corrupció del seu contingut. A més a més, com són llegibles por part de l’ésser humà, sempre podem interpretar-los fins i tot que no tinguen accés als programes que els van crear.

Gestioneu les vostres partitures amb control de versions

Els fitxers de text són idonis per a la seva gestió mitjançant el control de versions. Coneixeu aquest tècnica i gaudiu de l’experiència de tenir mecanismes de fer i desfer infinits i selectius i la història completa del desenvolupament de les vostres partitures. El control de versions us pot també obrir nous models de feina (per exemple col·laboratius).

Usabilitat

lilypond-book

Opcions d’aspecte efectives

Perdeu menys temps als ajustos de la sortida; el LilyPond aconsegueix el format més correcte des del principi. Determina l’espaiat per si sol i divideix les línies i les pàgines de forma que ofereix una disposició compacta i uniforme. Els conflictes entre la lletra de les cançons, les notes i els acords es resolen, i les lligadures i les barres s’inclinen automàticament.

Combinar música i text

Col·loqueu fragments de música dins de textos sense retallar i enganxeu imatges. Integreu música dins del LaTeX i de l’HTML de forma senzilla, o afegiu música a documents de l’OpenOffice o del LibreOffice mitjançant OOoLilyPond. També hi ha connectors o complements disponibles per permetre codi del LilyPond dins de diversos blogs i wikis, fent possible la col·laboració en línia.

Accessibilitat

L’entrada basada en text també fa possible l’escriptura de partitures per a usuaris amb deficiències físiques. Els usuaris amb alguna dificultat manual que no poden teclejar o usar un ratolí d’ordinador, poden usar programari de reconeixement de veu per editar els fitxers del LilyPond. Fins i tot les persones totalment cegues poden usar lectors de pantalla per escriure els fitxers del Lilypond (una tasca impossible als programes d’edició de partitures basats en gràfics).

Diversitat d’editors

Diversos desenvolupadors que són també usuaris actius del programa Lilypond han escrit eines dirigides específicament a fer més ràpid i efectiu el procés d’edició dels fitxers de codi del LilyPond; no hi ha lligadures a una sola interfície d’usuari sinó que podeu usar diferents eines per a diferents tasques. Fins i tot podeu usar un editor complet a casa i usar l’aplicació de notes del vostre telèfon mòbil per editar els fitxers mentre esteu de viatge. Per veure alguns exemples, consulteu Entorns millorats.

Disseny ampliable

Gestió senzilla dels fulls d’estil

Tots els paràmetres de configuració es poden modificar perquè es combinin amb el vostre gust tipogràfic personal. D’aquesta manera, podeu escriure fàcilment fulls d’estil capaços de modificar tot i cada un dels aspectes predeterminats de les partitures del LilyPond. Atès que aquests fulls estan a més a més escrits com a text i es poden desar com fitxers separats, podeu canviar d’un full a un altre de manera senzilla per produir partitures que tenen un aspecte completament diferent. Voleu imprimir una partitura en paper A4 i projectar-la amb un canó de vídeo, a un sistema per pàgina? El motor de recomposició del LilyPond produirà ambdues sense cap esforç a partir del mateix codi d’entrada.

Escriviu les vostres pròpies funcions

Si això no és suficient, sempre ens queda el llenguatge de scripts Scheme incorporat, un dialecte del potent llenguatge LISP. Tots els paràmetres de configuració, variables i funcions estan documentats al complet manual de referència del programa.

Processeu les partitures programàticament

Els fitxers d’entrada del LilyPond es poden editar completament o fins i tot ser generats per altres programes i guions propis. Això es pot usar, per exemple, per a la composició algorítmica. Però també podeu accedir al contingut musical per al seu anàlisi, o tractar fragments de l’entrada a una base de dades. No hi ha cap limitació, a no ser la seva pròpia imaginació.

Produïu eines noves usant el LilyPond

El Lilypond no és un programa monolític amb interfície gràfica, sinó que és una eina de la línia d’ordres, per tant es pot usar també des de dins d’altres aplicacions. D’aquesta manera és possible equipar eines com ara aplicacions web, amb tot el poder de la tipografia musical del LilyPond. De fet ja hi ha diverses eines en línia que utilitzen el LilyPond.

Entorn

frescobaldi-lilypond-editor-small

Suport excel·lent

El LilyPond funciona a totes les plataformes populars: GNU/Linux, MacOS i Windows. El Lilypond ve amb una completa documentació i sents de fitxers d’exemple. Hi ha una activa comunitat d’usuaris disposada a respondre dubtes i qüestions a la llista de distribució de correu d’usuaris del LilyPond, lilypond-user, que us ofereix una ajuda amigable. El temps de resposta ser molt curt, i freqüentment s’ofereixen solucions brillants als problemes que es plantegen a ella. Gràcies a l’estreta interacció amb l’equip de desenvolupament, aquests solucions s’inclouen al mateix programa LilyPond de forma regular. Seguiu llegint a Comunitat.

Programari lliure

El LilyPond es pot descarregar sense cost! Sí: és gratis. Obteniu-lo a la pàgina de descàrrega.

També és programari lliure, com la llibertat d’expressió. S’ofereix amb el codi font amb el permís de modificar-lo i copiar-lo. Així doncs, esteu fart d’alguna fallada o demaneu alguna funcionalitat determinada? Tan sols afegiu-la personalment, o pagueu a algú que ho faci. Seguiu llegint a Llibertat.

Ara què?

Encara no us convenç el LilyPond? Doneu una ullada a alguns Exemples concrets. Si ja heu decidit provar el LilyPond, en primer lloc informeu-vos de la nostra Entrada de text.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional