Ressenyes

Que diu la gent sobre el LilyPond?

Articles publicats

  • Abril de 2011

    Linux Magazine publica un article titulat Projects on the Move. És un article introductori sobre el MuseScore, el LilyPond i el Chordii. L’autora Carla Schroeder diu que “LilyPond es treballa des de la línia d’ordres, però que la manca d’una interfície gràfica no ha d’atemorir l’usuari; el LilyPond és amigable i fàcil d’aprendre”, i aporta un exemple fàcil d’abordar.

  • Maig de 2010

    Peter Kirn, al lloc web Create Digital Music website, publica una revisió del LilyPond. Aporta una mirada equilibrada sobre la utilització, lloa la notació d’alta qualitat del LilyPond i suggereix als lectors que el provin.

  • Setembre de 2009

    La revista LinuxUser alemanya va publicar un article sobre el LilyPond.

  • Agost de 2009

    Ann Drinan, a la pàgina Polyphonic.org, presenta alguns comentaris de dos arxivers d’orquestra que xerren sobre l’ús de programari per al manteniment de les seves biblioteques.

  • Juny de 2009

    A un article publicat a la revista anual de la Associació Nacional de Pares d’Alumnes de Conservatoris de França, el compositor i membre del projecte LilyPond, Valentin Villenave, explica com les llicències lliures, i concretament les partitures escrites amb el LilyPond, participen de l’objectiu d’aconseguir que la música escrita sigui accessible per a tots.

  • Febrer de 2008

    A articles en la seva pàgina personal, l’Andrew Hawryluk compara al Finale amb el LilyPond en termes generals, i avalua en detall les possibilitats de gravat musical dels dos programes. El segon article és una instructiva anàlisi de l’edició del Preludi per a piano número 6 del Rachmaninoff, incloent-hi comparacions amb una edició de referència gravada a mà.

  • Juny de 2006

    DistroWatch premia al LilyPond k escriu “Dames i cavallers, ens complau anunciar que, basant-nos en la demanda dels lectors, la donació de DistroWatch de maig de 2006 ha estat concedida al LilyPond (190,00 €) i a Lua (US$250,00).”

  • Desembre de 2005

    Linux Journal publica un article titulat Elabori fantàstics gràfics de Schenker amb el GNU LilyPond. És un article destacat, profund però pràctic amb atractius gràfics de LilyPond. L’autor, Kris Shaffer, destaca: “El Gnu LilyPond genera uns gràfics preciosos que a les alternatives comercials semblar de segona fila.”

  • 20 d’agost de 2005

    El diari belga De Standaard investiga què empeny als autors de programari lliure en un article titulat Delen van KENNIS zonder WINSTBEJAG (Compartir el coneixement sense ànim de lucre) al seu ‘DS2 bijlage’. El LilyPond s’usa com a exemple i l’article està esquitxat de cites procedents d’una entrevista per email amb Jan Nieuwenhuizen. Això marca la primera aparició del LilyPond a la premsa escrita d’importància.

  • Juny de 2005

    Un article en francès sobre el llançament del LilyPond 2.6 va aparèixer en linuxfr.org.

  • Octubre de 2004

    Els editor de Computer!Totaal, una revista holandesa d’informàtica, descriuen al LilyPond en l’edició d’octubre de 2004 com: “Meravellós programari lliure (de codi obert) (…) Les partitures produïdes pel LilyPond son excepcionalment boniques (…) un sistema molt potent que pot fer gairebé qualsevol cosa.”

  • Juliol/agost de 2004

    Dave Phillips va escriure un article introductori per a Linux Journal At the Sounding edge: Lilypond, primera i segona part.

  • Març de 2004

    Chris Cannam va entrevistar a Han-Wen Nienhuys i a Jan Nieuwenhuizen a linuxmusician.com (una pàgina ara desapareguda). Aquesta entrevistat es va ressenyar també a una història de slashdot.

  • Febrer de 2004

    El cantant de jazz Gail Selkirk escriu sobre Submergir-se a l’estany dels nenúfars (Lily Pond). “… pot fer fulls guia d’acords o parts orquestrals completes, i el resultat pot ser increïble.” Computer Music Special, número CMS06.

Ressenyes dels usuaris

carter-brey

Carter Brey, primer violoncel de la Filharmònica de Nova York

“… He escrit un parell de peces per a violoncel solista que he imprès amb el LilyPond i que enviaré a Schirmer per a la seva publicació. Puc apostar que el seu gravat no serà ni la meitat de bo que el meu!”

orm-finnendahl

Orm Finnendahl, professor de composició, Conservatori Superior de Friburg

“Tot i que no domino el [LilyPond] encara, estic molt impressionat. Vaig usar el programa per digitalitzar un motet del Josquin Desprez en notació mensural i no hi ha dubte que LilyPond derrota a altres programes de notació en quant a velocitat, facilitat d’ús i aparença dels resultats!”

darius-blasband

Darius Blasband, compositor (Brussel·les, Bèlgica)

“[...després de primer assaig orquestral] vaig obtenir nombrosos complits sobre la qualitat de les partitures. El que és encara més important: mentre que el LilyPond proporciona nombroses formes de millorar l’aparença de les partitures, el que vaig lliurar a l’orquestra és bàsicament la impressió en brut, sense retocar.”

Kieren MacMillan, compositor (Toronto, Canadà)

“Gràcies i enhorabona a l’equip de desenvolupament pel seu increïble treball. Mai no he vist quelcom que s’apropi al resultat que obtinc amb el LilyPond; confio plenament en què les meves necessitats de publicació musical seran satisfetes més enllà de tota expectativa usant aquesta genial aplicació. (…) bàsicament, la impressió del LilyPond sense retocar (…) es veu millor que la majoria de les publicacions "professionals" més recents amb les quals l’he comparat (per exemple pràcticament qualsevol partitura de Warner Bros, i fins i tot moltes de les més recents de ‘les editores antigues’). (…)”

“Supera això, Finale/Sibelius/Igor/el que sigui!!!”

Chris Cannam, programador principal del projecte RoseGarden

“LilyPond és, obviament, el King Kong [de la tipografia musical] en gran.”

Chris Snyder, Adoro Music Publishing

“La forma en què s’introdueix la música per a LilyPond em fa pensar d’una manera més musical – hi ha hagut molts cops que m’he bloquejat sobre com dir-li al Lily que imprimeixi alguna cosa, sols per adonar-me que fins i tot si fes exactament el que el compositor volia, la música seria confusa de llegir. El LilyPond m’ho posa molt més fàcil en treballar en el meu doble paper d’editor i copista.”

“Porto utilitzant exclusivament el LilyPond per al meu negoci de publicació acabat d’inaugurar. Pràcticament sense excepció, tots els compositors s’han quedat bocabadats per la qualitat del gravat que se’l presentava amb les proves de la seva música prèvia a la publicació. Em reservo part del mèrit d’això (ocupo molt temps a alterar els resultats, especialment les lligadures, sobretot als acords), però el LilyPond em dóna un excel·lent punt de partida, una interfície molt intuïtiva, i la capacitat de modificar absolutament qualsevol cosa si el vull dedicar el temps necessari. Estic convençut que cap producte comercial se li apropa ni de lluny.”

David Bobroff, trombó baix, Orquestra Simfònica d’Islàndia

“Crec que el LilyPond és genial (…) quant més aprenc del LilyPond, més m’agrada!”

Vaylor Trucks, intèrpret de guitarra elèctrica (sí, parent de...)

“Estic súper-impressionat amb el LilyPond (…)”

“¡¡¡EL MILLOR PROGRAMA DE LA HISTÒRIA!!!”

“Moltíssimes gràcies a tots pel vostre dur treball i dedicació!”

Nicolas Sceaux, col·laborador de Mutopia

“Tenia una espècie de relació passió-odi amb el LilyPond. Passió perquè la primera partitura que vaig veure era tan increïble! La descripció del LilyPond es fonamenta en la bellesa. Això és massa modèstia! (…) a mesura que el LilyPond millora contínuament i observo com es fan les coses amb el Scheme, tinc cada cop menys frustracions. De totes maneres el que vull dir és: gràcies per donar-nos el Lilypond, és realment bo.”

Werner Lemberg, director d’orquestra al Teatre de Koblenz,

Alemanya, i destacat hacker del GNU

“De qualsevol manera, el LilyPond fa un treball sensacional!”

Paul Davis, desenvolupador del JACK i Ardour

“Crec que el [LilyPond] és un programa increïble, i produeix un resultat realment meravellós. Després d’haver llegit una ressenya sobre ell l’any passat, vaig estar donant la pallissa a diversos amics meus parlant-los del seu potencial.”

El DrlMika Kuuskankare, investigador de la Sibelius Academy de Finlàndia, compositor i autor de l’Expressive Notation Package (ENP)

“Sento el més profund respecte cap al LilyPond i els seus creadors i mantenidors degut a què sé per la meva experiència personal el difícil que pot ser aquest tipus de programari.”

DavidCameron, Músic, tipògraf musical professional i usuari experimentat de SCORE

“EL meu agraïment de tot cor a tot aquell que contribueix a aquest projecte. Jo vaig ser usuari intensiu del SCORE per a cases grans d’edició musical, allà pels anys 90, però ara sento que el LilyPond, per fi, em permet aconseguir exactament el que vull fer sobre la pàgina, especialment quan no es tracta de la pràctica "estàndard".”

Si coneixeu qualssevol altres articles de notícies o testimonis que mereixin aparèixer relacionats aquí, us preguem que ens ho feu saber escrivint un missatge a la llista de correu bug-lilypond. Si no esteu subscrit a la llista, encara ho podeu fer a la página informativa.

Y ara ¿què?

Llegiu el que tenim que dir-vos sobre la nostra Entrada de text.