Entorns millorats

Aplicacions amb interfície gràfica

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

logo-linux logo-freebsd logo-windows

https://www.frescobaldi.org El Frescobaldi és un editor de música i text lleuger tot i que potent, amb moltes funcions creades especialment per al LilyPond. Entre les seves principals possibilitats estan els enllaços per d’apuntar i clicar amb el ratolí entre el codi i la vista prèvia de la música, detallats assistents de partitura, un navegador incorporat per a la documentació del Lilypond, sintaxi amb colors i completat automàtic de les paraules clau. El Frescobaldi està escrit amb Python amb el PyQt4 per a la interfície d’usuari, i funciona als principals sistemes operatius (GNU/Linux, Mac OS X i Windows).

Denemo

screenshot-denemo-small

(cliqueu per veure una imatge més gran)

logo-linux logo-windows

http://denemo.org

El Denemo és un editor gràfic que genera codi font del LilyPond, en la versió 2.8.7, i també permet la reproducció sonora de la música. Permet els usuaris veure el codi d’entrada de LilyPond en paral·lel amb la visualització gràfica. Es poden aplicar a les notes, acords, etc., ajustament addicionals del LilyPond i es desen amb el document del Denemo, de forma que els usuaris poden continuar editant-lo de manera gràfica.

En moure el cursor pel text del LilyPond es mou també a la presentació gràfica, i els errors de sintaxi dels ajustaments al LilyPond es destaquen a la finestra de text quan s’imprimeixen des del programa.

Editores basados en el navegador web

LilyBin

http://lilybin.com

Un editor del LilyPond basat en web, on podeu crear les vostres partitures directament online sense necessitat d’instal·lar el Lilypond.

Tunefl

http://www.tunefl.com

Amb el tunefl es poden gravar les partitures senzilles de forma directa en línia sense necessitat d’instal·lar el LilyPond localment. Permet provar totes les capacitats del programa usant una interfície web còmoda.

Complements d’IDE

Elysium

logo-linux logo-freebsd logo-macosx logo-windows

http://elysium.thsoft.hu

L’Elysium és un entorn integrat de desenvolupament per a Eclipse, amb una vista integrada en dos panells enfrontats per a la font i la partitura. Inclou realimentació visual ràpida i intuïtiva sense haver d’alternar entre contextos, i porta moltes plantilles conduïdes per assistents.

Emacs

https://www.gnu.org/software/emacs/ L’Emacs és un editor de text amb funcionalitats avançades per a molts llenguatges de programació. L’Emacs és un editor que es pot expandir àmpliament i es pot usar com un entorn integrat de desenvolupament. Hi ha un ‘mode del LilyPond’ que ofereix les definicions del llenguatge per treballar amb fitxers font del LilyPond. Un desenvolupador ha escrit lyqi, un mode principal de l’Emacs.

Si no esteu familiaritzat prèviament amb l’Emacs, potser preferireu usar un editor diferent per a l’escriptura de fitxers del LilyPond.

Hi ha més informació sobre la configuració de l’Emacs a Suport per als editors de text.

Vim

https://www.vim.org El Vim és un editor de text minimalista que és una estensió de l’antic editor vi de l’Unix. També és es pot expandir i configurar.

Si no esteu familiaritzat prèviament amb l’Emacs o el Vim, probablement preferireu utilitzar un editor diferent per escriure fitxers d’entrada del LilyPond.

Hi ha més informació sobre la configuració de l’Emacs i del Vim a Suport per als editors de text.

logo-macosx

TeXShop

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

L’editor TeXShop per a MacOS X es pot estendre perquè executi el LilyPond lilypond-book i convert-ly des de dins de l’editor, utilitzant les extensions que estan disponibles a:

Altres programes capaços d’exportar codi del LilyPond

Editors de partitura, tablatura i MIDI:

  • bwwtolily intenta convertir un fixer .bww o .bmw al LilyPond. Tot i que no tots els ornaments es converteixen adequadament (el que és cert especialment amb piobaireachd), el programa imprimeix una llista d’ells.
  • Canorus, un editor de partitures, també pot exportar al LilyPond, però encara és un programa en fase beta, s’agraeixen les provatures per part dels usuaris.
  • Enc2ly és un programa per a GNU/Linux que converteix una partitura musical d’Encore en una del LilyPond.
  • go-enc2ly és una eina de GO que converteix fitxers de Encore al LilyPond. Es va crear utilitzant la recerca i la enginyeria inversa per mitjà de la modificació puntual de fitxers .enc i carregant-los a la versió de demostració 4.55.
  • NW2LY és un programa en C# que converteix una cançó del NoteWorthy Composer al LilyPond.
  • Ripple és un programa que ajuda en la creació de partitures i particel·les, i que inclou un mode per barrejar diferents obres musicals a una sola partitura o particel·la.
  • Rosegarden, un seqüenciador MIDI i d’àudio, que té també un editor de partitura per a edició d’un sol pentagrama.

Generadors de codi algorítmics

  • Abjad, una API de Python per al control formalitzat de partitures, dissenyat per ajudar als compositors a construir fragments complexos de notació del LilyPond d’una forma iterativa i incremental.
  • FOMUS, (FOrmat MUSic) és una eina de notació musical per a compositors de música per ordinador. Està escrit en al llenguatge Lisp, i s’ha provat amb diversos intèrprets. També hi ha disponible una versió traduïda al llenguatge C++.
  • Strasheela, un entorn construït sobre el llenguatge de restriccions Mozart/Oz.

Altres programes sense desenvolupament actiu actualment

  • LilyPondTool va ser creat amb una extensió per a l’editor de text jEdit.
  • LilyKDE s’ha substituït per Frescobaldi, i existeix com a LilyKDE3 per a KDE 3.5 i com a lilypond-KDE4 per a KDE 4.1 solament.
  • LilyComp és un programa gràfic d’introducció de notes, que actua com un teclat numèric que produeix notes del LilyPond.
  • MuseScore, un editor de partitures. L’exportació de codi del LilyPond es va descartar en la versió 2.0, però encara estan disponible versions més antigues per a descarregar a Sourceforge.
  • NoteEdit, que importava MusicXML, s’ha escindit a NtEd i Canorus.
  • OOoLilyPond, una extensió de l’OpenOffice.org que converteix fitxers del LilyPond a imatge dins de documents de l’OpenOffice .org. Tot i que ja no s’està desenvolupant de forma activa, encara sembla funciona amb la versió 4.
  • Rumor, un convertidor monofònic de MIDI al LilyPond en temps real.
  • TuxGuitar, un editor i reproductor multipista de tabulatura, que inclou un visor de partitura i pot exportar al LilyPond.

I ara què?

Ja teniu la preparació per Descarregar el LilyPond.

Encara no us convenç? Molts compositors, músics i directors d’orquestra han après a escriure música en el nostre format d’entrada. Els usuaris amb experiència fins i tot que poden introduir una partitura completa al LilyPond més ràpid que amb un teclat de piano o amb el ratolí i un GUI! Possiblement us agradi donar una ullada a les Possibilitats, Exemples o a la Llibertat i Ressenyes dels nostres usuaris. A més a més, el nostre enfoc de l’estètica computacional del gravat musical clàssic ve explicat en el nostre tractat sobre el Rerefons.

Formalitats legals