Voorbeelden

LilyPond is een krachtig en flexibel gereedschap voor uiteenlopende muzieknotatie-taken. Bekijk ter inspiratie eens onze galerij met voorbeelden!

Klassieke Muziek

Dit orgelwerk van J.S. Bach is een typisch LilyPond-project.

bach-bwv610

(Klik om te vergroten)

Ingewikkelde muzieknotatie

Dit voorbeeld uit Goyescas van Enrique Granados laat geavanceerde typesettingsfuncties zien, zoals waardestrepen met knie, stokken tussen notenbalken en melodie-volglijntjes.

granados

(Klik om te vergroten)

Vroege muziek

LilyPond geeft ook ondersteuning voor verscheidene verouderde notatievormen zoals dit Gregoriaanse liedfragment.

ancient-headword

(Klik om te vergroten)

Moderne muziek

Hedendaagse componisten vinden dat LilyPond zich goed leent voor het tonen van ongebruikelijke notatie. Hier is een fragment uit Trevor Bača’s Čáry, voor solo basfluit.

cary

(Klik om te vergroten)

Maak efficiënte, flexibele partijen voor uitvoerenden

Vanuit één en dezelfde broncode kunnen allerlei soorten partijen worden gemaakt. Dit is een fragment uit Nicolas Sceaux’s gravure van Handels Giulio Cesare, als volledige partituur, piano-zang reductie, en een vioolpartij.

sesto-full

(Klik om te vergroten)

sesto-piano

(Klik om te vergroten)

sesto-violin

(Klik om te vergroten)

Tablatuur

LilyPond ondersteunt tablatuurnotatie die kan worden aangepast aan elk intrument dat van tablatuur kan spelen. De tablatuurbalk wordt automatisch gegenereerd op basis van de noten die voor de vijf-lijns notenbalk zijn ingevoerd.

tab-example

(Klik om te vergroten)

Schenker-diagrammen

De standaard uitvoer kan ingrijpend worden veranderd. Dit is een indrukwekkende Schenker-analyse, gemaakt door Kris Schaffer, voor een artikel in in Linux Journal. Voor de duidelijkheid zijn hier kleuren toegevoegd.

bach-schenker

(Klik om te vergroten)

Vocale muziek

LilyPond blinkt uit in alle soorten vocale muziek, van psalmen en gezangen tot opera. Hier is een Middeleeuws motet met enigszins ongebruikelijke eisen. De tenorstem is in een andere maatsoort genoteerd dan de anderen, maar moet uitgelijnd zijn als ware het dezelfde maatsoort. LilyPond doet dit bijzonder elegant. Let ook op de incipits met sleutels in de Vaticana stijl, de doorgestreepte stokken die gepliceerde noten aangeven en de ligatuurhaken boven bepaalde groepen noten.

aucun-snippet

(Klik om te vergroten)

Educatieve doeleinden

LilyPond is ook perfect voor educatieve doeleinden. Hier is een voorbeeld van een eenvoudige contrapunt-oefening.

theory

(Klik om te vergroten)

Populaire muziek

Het is eenvoudig om zogenaamde pop leadsheets met melodie, songtekst, akkoordnamen, en fretboard-diagrammen te maken. In dit voorbeeld zie je enkele van de voorgedefiniëerde fretboard-diagrammen, maar ze kunnen ook ingrijpend veranderd worden voor vrijwel elke andere situatie.

chart

(Klik om te vergroten)

Grote projecten

LilyPond is uitstekend voor grote projecten zoals opera’s of werken voor groot symfonieorkest. Daarnaast levert de tekstgebaseerde invoer een grotere toegankelijkheid – dit voorbeeld is een bijdrage van Hu Haipeng, een blinde componist.

orchestra

(Klik om te vergroten)

En nu?

Nog steeds niet overtuigd? LilyPond is Vrije Software, die jou Vrijheid geeft. Heb je al besloten LilyPond te gaan proberen, lees dan eerst over onze Tekstinvoer.


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional