Eenvoudiger bewerken

LilyPondTool

lilypondtool-2.12-screenshot-400wide

(klik om te vergroten)

logo-linux logo-freebsd logo-macosx logo-windows

https://lilypondtool.organum.hu

Gemaakt als een plugin voor de jEdit teksteditor, is LilyPondTool één van de tekstgebaseerde gereedschappen met de meeste functies voor het bewerken van LilyPond-partituren. Functies omvatten een Document-wizard met liedtekstondersteuning om documenten eenvoudiger op te stellen, en geïntegreerde PDF-viewer met geavanceerde point-and-click ondersteuning.

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(klik om te vergroten)

logo-linux logo-freebsd logo-windows

https://www.frescobaldi.org

Frescobaldi is een LilyPond bladmuziek-editor. Krachtig, lichtgewicht en gemakkelijk te gebruiken en met ingebouwde PDF viewer. Het draait op alle belangrijke platformen (GNU/Linux, Mac OS X en Windows).

Grafische omgeving: Denemo

screenshot-denemo-small

(klik om te vergroten)

logo-linux logo-windows

http://denemo.org

Denemo is een grafische editor die LilyPond-broncode genereert, en ook audio afspeelt. Hiermee kunnen gebruikers LilyPond-broncode parallel weergeven met het grafische beeld. Extra LilyPond-verfijningen (tweaks) kunnen aan noten, akkoorden enz. worden gekoppeld en worden opgeslagen in het Denemo-bestand, zodat gebruikers toch grafisch verder kunnen bewerken.

Het verplaatsen van de cursor in de LilyPond-tekst verplaatst ook de cursor in het grafische beeld, en syntaxfouten in LilyPond-verfijningen (tweaks) worden gehighlight in het tekstvenster.

Tekst omgeving

logo-linux logo-freebsd logo-macosx logo-windows

http://elysium.thsoft.hu

Elysium is een LilyPond-omgeving (IDE) voor Eclipse met een geïntegreerd beeld voor broncode en partituur naast elkaar. Het heeft snelle visuele en auditieve terugkoppeling zonder te hoeven schakelen, en heeft veel wizard-gebaseerde sjablonen.

https://www.gnu.org/software/emacs/

Emacs is een teksteditor met taalgevoelige functies voor veel verschillende computertalen. Emacs is een in hoge mate uitbreidbare editor en kan gebruikt worden als een Geïntegreerde Ontwikkel Omgeving (IDE). Er is een ‘lilypond mode’ die de taaldefinities voor het werken met LilyPond-broncodebestanden levert. Verder heeft een van onze ontwikkelaars lyqi geschreven, een Emacs major mode.

https://www.vim.org

Vim is een minimale teksteditor en is een uitbreiding van de oudere Unix vi-editor. Het is uitbreidbaar en configureerbaar.

Als algemene regel geldt dat, wanneer je nog niet bekend bent met Emacs of Vim, je waarschijnlijk liever een andere editor verkiest voor het schrijven van LilyPond-invoerbestanden.

Meer informatie over instellingen voor Emacs en Vim is te vinden in Text editor support.

logo-macosx

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

De TeXShop-editor voor MacOS X kan uitgebreid worden voor het uitvoeren van LilyPond, lilypond-book en convert-ly vanuit de editor, door gebruik te maken van de uitbreidingen die beschikbaar zijn op:

http://users.dimi.uniud.it/~nicola.vitacolonna/home/content/lilypond-scripts

Programma’s die LilyPond-code kunnen exporteren

Score, tab en MIDI-editors:

Gereedschappen voor de commandoregel

Andere programma’s die niet actief worden ontwikkeld

En nu?

Je bent nu zover om LilyPond te downloaden.

Nog steeds niet overtuigd? Veel componisten, muzikanten en drigenten hebben geleerd muziek te schrijven in ons invoerformaat. Ervaren gebruikers melden dat ze een volledige partituur sneller kunnen invoeren in LilyPond dan met een pianoklavier of muis+GUI! Misschien wil je de Functies, Voorbeelden of Vrijheid herlezen, of wil je lezen over Producties en Recenties van gebruikers. Onze aanpak van berekende esthetiek van klassieke muziekgravure wordt beschreven in Achtergrond.

Legalese


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional