Bevezetés

Célkitűzés

flat-design

Az ihlet akkor jött, amikor két zenész barát megelégelte a számítógéppel szedett kották csúnya kinézetét. Minden zenésznek jobb, ha a kotta, amiből játszik, szép; hát akkor mi, programozók, nem tudnánk erre megoldást találni? – gondolták.

A megoldás a LilyPond: az általa szedett kotta a legmagasabb tipográfiai igényeknek felel meg, kézi beavatkozás nélkül. Ne azzal foglalkozz, hogy helyükre igazítsd a kotta elemeit! Ejtsd ámulatba zenész társaidat professzionális kinézetű kottákkal!

Miért használd a LilyPondot?

Ki használja?

Miért ne használnád a LilyPondot?


Képességek

Miért érdemes a LilyPondra váltani?

Kitűnő hagyományos szedés

flat-design

Minden elem, szimbólum és algoritmus megtervezéséhez a régi, aprólékosan kézzel szedett kottákból merítettünk ihletet. A LilyPond kimenete ugyanolyan jól olvasható, mint bármelyik klasszikus kotta. (Erről az Esszében olvashatsz bővebben.)

Nincs szükség finomhangolásra

Ne töltsd azzal az idődet, hogy a kimenetet kézzel tökéletesíted; a LilyPond kezdettől fogva ügyel a tökéletes formázásra. Önmagától meghatározza az optimális elhelyezést, a sor- és oldaltöréseket az egyenletes kottakép érdekében. Nincsenek egymást átfedő elemek, az ívek és gerendák pedig szép arányosak – mindez automatikusan!

Szöveges formátum

A LilyPond bemenete egyszerű szöveges fájl, melyet saját kedvenc szövegszerkesztőddel írhatsz, gyorsan és kényelmesen. Nincs több babrálás az egérrel! A bemenet minden információt tartalmaz, így nincs szükség összetett menüstruktúrák megjegyzésére. Ha egy témára később szükséged van, csak elmented, és később hivatkozhatsz rá.

Zene és szöveg együtt

lilypond-book

Egyszerűen helyezhetsz el kottapéldákat dokumentumaidban; nincs szükség képek konvertálására és beillesztésére. Akár LaTeX, akár HTML, sőt, az ooolilypond révén még OpenOffice.org dokumentumokba is simán integrálható a LilyPond.

Szólamkották a lehető legegyszerűbben

A partitúra és a szólamkották egy forrásból származnak, így minden változás automatikusan tükröződik a partitúrában és a szólamanyagokban is. A LilyPond hasonló technikával a belépés előtti segédhangokat is képes beszúrni.

Szabad szoftver

A LilyPond ingyenesen letölthető! Bizony, teljesen ingyen. Szerezd be most a letöltések közül!

Ráadásul a LilyPond szabad szoftver. Forráskódja szabadon elérhető, és bárki továbbfejlesztheti. Tehát, ha zavar egy hiba, vagy nagyon vágysz egy megvalósítatlan képességre, te magad jobbá teheted a programot, vagy finanszírozhatod, hogy más tegye meg ezt.

Bővíthetőség

Minden beállítás módosítható a saját tipográfiai ízlésed szerint. Ha ez még mindig nem lenne elég, beépített scriptelési lehetőség áll rendelkezésedre Scheme nyelven, amivel szinte mindent megtehetsz. A beállítások, változók és függvények egytől egyig pontosan le vannak dokumentálva a mindenre kiterjedő programreferenciában.

Széles körű támogatás

A LilyPond minden népszerű operációs rendszeren fut: Linuxon, Mac OS X-en és Windowson. A LilyPondhoz egy 600 oldalas felhasználói kézikönyv és több, mint 400 példafájl tartozik. Segítőkész felhasználói közösség kész megválaszolni kérdéseidet a LilyPond-felhasználók levelezőlistáján, a fejlesztőcsapat pedig gondoskodik arról, hogy a problémák gyorsan megoldódjanak.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Nézd meg a gyönyörű példákat! Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Példák

A LilyPond egy hatékony és rugalmas eszköz, mely mindenféle kottaszedési feladatra alkalmas. Gyönyörködj az alábbi példákban, és meríts ihletet belőlük!

Klasszikus zene

J. S. Bach eme orgonaműve egyszerű szedési feladatot jelent.

bach-bwv610

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Komplex lejegyzés

Enrique Granados Goyescas c. művének részlete bemutat pár bonyolultabb kottaelemet, mint például a kottasorok közötti szárak vagy a szólamok más kottasorba ugrását jelző vonalak.

granados

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Régizene

A LilyPond a menzurális és a kvadrátnotációt is támogatja, amint azt az alábbi gregorián antifóna-részlet is mutatja.

ancient-headword

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Modern zene

A kortárs szerzők szokatlan lejegyzési igényeit a LilyPond teljes mértékben kielégíti. Íme egy részlet Trevor Bača Cáry c. művéből basszusfuvolára.

cary

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Szólamkották egyszerű és gyors létrehozása

Egyazon forrásból automatikusan különböző célú próbaanyagok hozhatók létre. Händel Giulio Cesare c. operájának partitúráját, zongorakivonatát és hegedűszólamát láthatjuk Nicolas Sceaux szedésében.

sesto-full

(Kattints a képre a nagyításhoz)

sesto-piano

(Kattints a képre a nagyításhoz)

sesto-violin

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Tabulatúra

A LilyPond tabulatúra szedésére is képes, és testreszabható bármilyen hangszerre, amely tabulatúrából olvas. A hangok bevitele ugyanúgy történik, mint a rendes ötvonalas vonalrendszerben, a LilyPond automatikusan tabulatúraként jegyzi le őket.

tab-example

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Schenker-diagramok

Az alapbeállítású kimenet nagy mértékben módosítható. Példánkban egy figyelemreméltó Schenker-féle analízis eredményét láthatjuk.

bach-schenker

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Vokális zene

A LilyPond kiválóan alkalmas mindenféle vokális zene szedésére, az egyházi énekektől az operákig. Itt egy középkori motetta látható némileg szokatlan követelményekkel: a tenor szólam más metrumban van, mint a többi, de lüktetésének alapegysége ugyanakkora. A LilyPond ezt teljesen elegánsan kezeli. Az incipiteket is érdemes megfigyelni a régi stílusú kulcsokkal, a plicát jelző áthúzott szárat, valamint a ligatúrákat.

aucun-snippet

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Oktatási anyagok

A LilyPond tökéletesen megfelel oktatási célokra is. Bemutatunk egy egyszerű ellenpont-kidolgozási feladatot.

theory

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Popszámok

Könnyűzenei számok is egyszerűen lekottázhatóak dallamal, dalszöveggel, akkordnevekkel és -ábrákkal. Az alábbi példa az alapbeállítású akkordábrákat mutatja, de ezek is tetszőlegesen testreszabhatóak.

chart

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Nagy projektek

A LilyPond kitűnően használható nagy művek, például operák vagy nagyzenekari művek szedésére. Ráadásul a szöveges beviteli mód akadálymentességet biztosít – a következő példa Hu Haipengtől, egy vak zeneszerzőtől származik.

orchestra

(Kattints a képre a nagyításhoz)

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? A LilyPond szabad szoftver, mely szabadságot ad. Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Szabadság

Szabad szoftver

A GNU LilyPondot lelkes, zenét és informatikát kedvelő emberek írták és tartják karban. A program licence a GNU General Public License, a dokumentációé pedig a GNU Free Documentation License, ezáltal mindenki szabadon javíthatja, módosíthatja és bővítheti azt. Nem szabad, hogy több száz dollárba kerülő szoftverre legyen szükség gyönyörű kották írásához!

Milyen előnyökkel jár ez a felhasználó számára?

 • Ingyenesség: csak töltsd le és próbáld ki! Mi vesztenivalód van?
 • Megosztás: ha tetszik, nyugodtan adhatsz belőle egy példányt barátaidnak, tanáraidnak, tanítványaidnak és kollégáidnak!
 • Elérhető forráskód: ha kíváncsi vagy, hogyan működik a LilyPond, bármikor megvizsgálhatod.
 • Bővíthetőség: bármikor megvalósíthatsz új funkcionalitást, kijavíthatsz hibákat, vagy megváltoztathatod a működést. Ha nem tudsz programozni, finanszírozhatod, hogy más tegye meg ezt.

  Ez a lehetőség lehet, hogy a mindennapi zenész számára nem vonzó, de a szoftver bővítésének lehetősége nagyon fontos lehet komoly igényekkel rendelkező zeneszerzők, cégek és akadémiák számára.

 • Garancia a jövőre nézve: ha egy kottaszerkesztő szoftvert fejlesztő cég csődbe megy, mi lesz a kottákkal, amiket csak az ő termékük tud megnyitni? Ez a veszély nem áll fenn a LilyPond esetén; még ha az egész fejlesztőcsapat abba is hagyná a fejlesztést (ami persze elég valószínűtlen), a program továbbra is legálisan másolható, terjeszthető és módosítható marad, így bárki folytathatja a fejlesztését és a támogatását.

Miért ajánlják fel ingyen a fejlesztők a munkájukat?

A legtöbben hobbiból, önkéntes módon fejlesztjük a LilyPondot. Így valójában az a kérdés: miért vállalkozik valaki ilyen önkéntes munkára?

 • Élvezet: egy cél eléréséért végzett munka motiváló erővel bír, főleg, ha az ember csapatban dolgozik!
 • Közös célok: mindannyian szeretnénk gyönyörű kottából játszani, de kevés embernek van szakértelme (és senkinek sincs ideje!), hogy létrehozzon egy programot, amely minden szituációt kezelni tud. De együttes erővel – egyvalaki az automatikus gerendázást fejleszti, másvalaki az ívek alakját javítja, megint másvalaki dokumentációt ír, hogy elmagyarázza, hogyan kell a funkciókat használni – el tudjuk érni a célunkat az egyébként egyénileg belefektetendő erőfeszítés töredékével.
 • „Ajándék-kultúra”: a szabad szoftver- (vagy „nyílt forrás-”) mozgalom már sok nagyszerű szoftver projekttel állt elő, pl. a GNU/Linux, a Mozilla Firefox vagy a Battle for Wesnoth. Ezeket a projekteket használván, bizonyos fejlesztők szeretnének „visszaadni” valamit a közösségnek.
 • Szakmai tapasztalat: a nyílt forrású projektekben való közreműködés egy remek módja annak, hogy az ember gyakorolja a programozást, dokumentálást vagy tervezést. Ez a tapasztalat sok fejlesztőt segített már álláshoz vagy ösztöndíjhoz.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Olvasd el az esszénket a kottaszedési filozófiánk hátteréről. Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Háttér

Esszé

Írtunk egy sok mindenre kiterjedő esszét a számítási esztétikánkról, arról, hogyan kell számítógéppel szépet létrehozni.

Ha csak egy gyors bevezetést szeretnél a LilyPondba, az esszé kicsit terjedelmes lehet, de ha kíváncsi vagy rá, olvasd el nyugodtan.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Tájékozódj a LilyPonddal szedett kották felhasználásairól! Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Felhasználások

Koncertek

A LilyPonddal szedett kottákat szerte a világon használják előadásokon. Íme néhány ezek közül:

 • Affaire Étrangère, Valentin Villenave operája, Lewis Trondheim szövegkönyvére. Bemutatója 2009. február 1-én volt, az Opéra Montpellier-ben.
 • Lully Armide c. operája a Mercury Baroque előadásában, 2009. május 15-én és 16-án, a Texas állambeli Houstonban (Nicolas Sceaux szedésével).
 • Zenekari tételek Rameau Hippolyte et Aricie c. operájából a manhattani St. James’s Churchben, 2009. május 8-án Frederick Renz és együttese, az Early Music New York előadásában (Nicolas Sceaux szedésével).

Kiadók

 • Mutopia Project: több, mint 1500 klasszikus zenemű szabadon letölthető kottájával a LilyPonddal szedett kották online tárháza.
 • Adoro Music Publishing: egyházi zeneművek kiadója, közvetlenül letölthető vagy papíron megrendelhető, rendkívül jó minőségű kottákkal.
 • The Shady Lane Publishing: egy kis kottakiadó, melynek célja, hogy a kottakiadás gazdasági rendszerének egy új formáját hozza közelebb a zenészekhez és zenekedvelőkhöz.

Hogyan tovább?

Még mindig nem vagy meggyőzve? Olvasd el felhasználóink ajánlásait! Ha úgy döntöttél, hogy használni szeretnéd a LilyPondot, először olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Ajánlások

carter-brey

Carter Brey, cselló szólamvezető, New York-i Filharmonikusok

„...Írtam pár virtuóz szólócsellóművet. Ezeket kinyomtattam LilyPonddal, és el fogom küldeni őket a Schirmer kiadónak publikálásra. Fogadjunk, hogy az általuk szedett verzió fele olyan szép sem lesz, mint az enyém!”

orm-finnendahl

Orm Finnendahl, zeneszerzés professzor, Musikhochschule Freiburg

„Bár még nem ismerem [a LilyPondot] túlságosan, már most nagyon le vagyok nyűgözve. Nemrég Josquin Desprez egy motettáját nyomtattam ki vele menzurális notációban, és kétségem sincs afelől, hogy a LilyPond messze felülmúl minden más kottaszedő programot sebesség, könnyű használat és kinézet terén!”

darius-blasband

Darius Blasband, zeneszerző (Brüsszel, Belgium)

„[Az első zenekari próba után] számos dícséretet kaptam a kotta minőségével kapcsolatban. Ami a legfontosabb, hogy a LilyPond (bár számos módon hangolhatjuk vele a kotta kinézetét) olyan kottát produkált, amit gyakorlatilag módosítás, kézi szerkesztés nélkül adtam oda a zenekarnak.”

Kieren MacMillan, zeneszerző (Toronto, Canada)

„Köszönet és hála a fejlesztőcsapatnak a hihetetlen munkáért. Még nem láttam bármit is, ami akár csak megközelítené a LilyPonddal szedett kotta kinézetét. Bizalommal mondhatom, hogy ez a nagyszerű alkalmazás messze felülmúlja az igényeimet. [...] A LilyPond módosítatlan kimenete [...] már önmagában jobban néz ki, mint az ún. "professzionális" kiadások. [...]”

„Ezt múld felül, Finale/Sibelius/Igor/akármi!!!”

Graham Percival, zeneszerző-palánta és csellótanár

„Itt az ideje, hogy a LilyPond a rivaldafényben álljon; már két éve használom az egyetemen a zeneszerzés órákon, így megspórolva többszáz dollárt (vagy mennyibe is kerülnek a Finale vagy Sibelius "olcsó", iskolai verziói). És többen kiáltottak már fel: "Aszta! Hogy vetted rá a Finalét, hogy ilyen gyönyörű kottaképet kapj?"”

Chris Cannam, a RoseGarden projekt fő fejlesztője

„A LilyPond egyértelműen nehézsúlyú bajnok [a professzionális kottaszedésben].”

David Bobroff, basszusharsona, Izlandi Szimfonikus Zenekar

„Nagyszerűnek tartom a LilyPondot. [...] Minél többet tanulok róla, annál jobban szeretem!”

Vaylor Trucks, elektromos gitárművész (igen, ő az)

„Nagy hatást tett rám a LilyPond. [...]”

„EZ A VILÁG LEGJOBB PROGRAMJA!!! ”

„EZER köszönet a beléje fektetett sok kemény munkáért!”

Nicolas Sceaux, Mutopia közreműködő

„Ambivalens érzéseim voltak vele szemben. A pozitív érzést az jelentette, amikor megláttam az első vele készült kottát, mert egyszerűen bámulatos volt! A LilyPondot gyönyörűnek mondani enyhe kifejezés! [...] Ahogy a LilyPond egyre jobb lesz, és ahogy én egyre többet tudok meg a Scheme-ről, egyre kevesebb frusztrációt érzek vele kapcsolatban. Mindent egybevetve: köszönöm a LilyPondot, szerintem nagyon jó.”

Werner Lemberg, a koblenzi opera karmestere és kiváló GNU coder

„Egyébként a LilyPond kiválóan teszi a dolgát!”

Paul Davis, a JACK és az Ardour fejlesztője

„Véleményem szerint [a LilyPond] egy hihetetlen program, a kimenet egyszerűen csodálatos. Amikor tavaly olvastam róla egy interjúban, lelkendezve meséltem a barátaimnak, mikre képes.”

Hogyan tovább?

Olvasd el a tudnivalókat a szöveges bevitelről.


Szöveges bevitel

A LilyPond működése

nereid-shot-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

A LilyPond parancssori program: meg kell adni neki egy szöveges fájlt, ami a zene leírását tartalmazza. Az eredményül kapott kotta képernyőn megtekinthető vagy kinyomtatható.

A kotta beírása nem grafikus felhasználói felületen történik, hanem a zene szöveges formájának begépelésével. Ezt a szöveget aztán „lefordítja” a LilyPond, azaz gyönyörűen szedett kottává alakítja.

A grafikus felületekhez szokott felhasználók részéről ez másfajta gondolkodásmódot igényel, de az eredmény mindenképpen megéri a beléje fektetett munkát!

Figyelem: Itt gyorsan áttekintjük a szöveges bevitel alapjait – ez messze nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik! Nem baj, ha nem érted az alábbi példák minden egyes részletét; a tankönyv mindent részletesen, fokozatosan haladva elmagyaráz.

Egyszerű, mint az ABC

A hangok betűkkel és számokkal írhatók le. A speciális parancsok a \ karakterrel kezdődnek.

text-input-1-annotate-hutext-input-1-output

Módosított hangokat a hangnevek módosításával lehet elérni: a keresztes hang neve után -is, a bés hang neve után -es írandó. (Más nyelveknek megfelelő jelölések is alkalmazhatóak.) A LilyPond kitalálja, hova rakjon módosítójelet.

text-input-2-annotate-hutext-input-2-output

Popzene

Könnyen írhatsz dalszöveget és akkordokat a dallam mellé:

text-input-pop-annotate-hutext-input-pop-output

Zenekari művek

A bemeneti fájl a mű összes hangját tartalmazza. A partitúra és a szólamkották egyetlen forrásból származnak. Így a változások mind a partitúrában, mind az egyes szólamokban tükröződnek. A szólamok hangjainak újrafelhasználásához el kell nevezni őket:

text-input-parts-both-annotate-hu

Az így létrejött változóra később lehet hivatkozni (akár transzponálva és összevonva a többütemes szüneteket, mint itt):

text-input-parts-single-annotate-hutext-input-parts-single-output

Ugyanazt a változót használhatjuk a partitúrában (ez alkalommal hangzó magasságban):

text-input-score-annotate-hutext-input-score-output

Tankönyv

Tisztában vagyunk vele, hogy sok felhasználónak szokatlan lehet a szöveges bevitel. Ezért a tankönyvben alapos segítséget nyújtunk az újdonsült felhasználóknak.

A kevésbé tapasztalt felhasználók néha azt hiszik, hogy a LilyPond hibás, miközben valójában tökéletesen működik. Addig ne jelents be hibát, amíg végig nem olvastad a tankönyvet, és meg nem bizonyosodtál arról, hogy valóban hibára bukkantál!

Könnyebb szerkesztés

A LilyPond elsődleges profilja a csúcsminőségű kottaszedés. A grafikus felhasználói felület fejlesztése másodlagos, nehogy szem elől tévesszük a fő célt. Mindazonáltal léteznek olyan projektek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a LilyPond forrásfájlok létrehozása és karbantartása egyszerűbb legyen.

Ezekbe az eszközökbe tipikusan szintaxiskiemelés, automatikus parancskiegészítés és sok előre gyártott sablon van beépítve. Más programok valamilyen szinten pótolják a grafikus felhasználói felületet, és lehetővé teszik a kotta vizuális szerkesztését. Ezekről a Könnyebb bevitel c. szakaszban olvashatsz.

Hogyan tovább?

Most már készen állsz a LilyPond letöltésére.

Még mindig nem vagy meggyőzve? Tudd meg, hogyan lehet egyszerűbben szerkeszteni a LilyPond fájlokat erre specializálódott szerkesztőprogramokkal!


Könnyebb bevitel

LilyPondTool

lilypondtool-2.12-screenshot-400wide

(Kattints a képre a nagyításhoz)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

https://lilypondtool.organum.hu

A magyar fejlesztésű LilyPondTool a jEdit szövegszerkesztő bővítménye, és a legtöbbet tudó integrált LilyPond-környezet. Sokrétű funkciói közül megemlítendő a beépített PDF-nézegető, mely támogatja a kottáról forráskódra és visszafelé történő ugrást, ill. a kottaelemek grafikus pozicionálását; az Új kotta varázsló, amely megkönnyíti nagy művek létrehozását; valamint az automatikus elválasztás dalszövegek gyors begépeléséhez.

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-windows

http://www.frescobaldi.org

A Frescobaldi egy dedikált LilyPond-szerkesztő beépített PDF-előnézettel, jól konfigurálható Új kotta varázslóval és sok szerkesztési funkcióval. A KDE4 könyvtárakat használja, így minden Linuxon és UNIX-szerű operációs rendszeren fut.

Denemo

screenshot-denemo-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

pictures/logo-linux pictures/logo-windows

http://denemo.org

A Denemo egy grafikus szerkesztő, amely LilyPond forrásfájlokat generál, és le is játssza a beírt kottát. Jelenleg fejlesztés alatt áll, és a LilyPond régebbi verziójának formátumát használja. Szerkesztés közben párhuzomosan mutatja a kottát és a LilyPond forrást.

Emacs és Vim

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd pictures/logo-macosx pictures/logo-windows

http://www.geoffhorton.com/lilymacs.html

Az Emacs egy szövegszerkesztő, mely sok programnyelv-specifikus képességgel bír. Az Emacs rugalmasan bővíthető, és így integrált fejlesztőkörnyezetként is szolgálhat. Létezik hozzá egy ‘lilypond mód’, amely LilyPond forrásfájlok szerkesztését megkönnyítő funkciókat tartalmaz.

A Vim egy minimalista szövegszerkesztő, a régi Unixos vi szerkesztő továbbfejlesztett változata. Szintén nagyon jól bővíthető és konfigurálható.

Amennyiben még nem vagy járatos az Emacs vagy a Vim használatában, inkább azt ajánljuk, más programot használj a LilyPond fájlok szerkesztéséhez.

Egyéb

LilyKDE

lilykde-screenshot-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

pictures/logo-linux pictures/logo-freebsd

https://lilykde.googlecode.com/

A LilyKDE a Kate KDE-s szövegszerkesztő egy beépülő modulja.

A Rumort használja, így a kotta bevitele MIDI-billentyűzetről is lehetséges.

Hasznos funkciója többek között, hogy a KDE fájlkezelőjéből több fájlt le lehet fordítani egyszerre a segítségével.

TexShop

pictures/logo-macosx

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

A Mac OS X alá írt TexShop szerkesztő a http://www.dimi.uniud.it/vitacolo/freesoftware.html#desktoppub címen található kiterjesztésekkel képes futtatni a LilyPondot, valamint a lilypond-book és a convert-ly segédprogramokat.

A LilyPond formátumába exportáló programok

Grafikus kottaszerkesztők:

Parancssori eszközök:

Hogyan tovább?

Most már készen állsz a LilyPond letöltésére.

Még mindig nem vagy meggyőzve? Számos zeneszerző, előadó és karmester könnyen elsajátította a LilyPond nyelvét. A tapasztalt felhasználók bizonyos esetekben gyorsabban begépelnek LilyPonddal egy kottát, mint MIDI billentyűzettel vagy egy grafikus kottaszerkesztővel! Esetleg nézd meg, mit tud a LilyPond, milyen gyönyörű kottákat szed, milyen szabadságot ad, vagy olvasd el felhasználóink ajánlásait. Ezenkívül a számítógéppel történő kottaszedés esztétikájának hátteréről is olvashatsz.

Jogi tudnivalók