Könnyebb bevitel

LilyPondTool

lilypondtool-2.12-screenshot-400wide

(Kattints a képre a nagyításhoz)

logo-linux logo-freebsd logo-macosx logo-windows

https://lilypondtool.organum.hu

A magyar fejlesztésű LilyPondTool a jEdit szövegszerkesztő bővítménye, és a legtöbbet tudó integrált LilyPond-környezet. Sokrétű funkciói közül megemlítendő a beépített PDF-nézegető, mely támogatja a kottáról forráskódra és visszafelé történő ugrást, ill. a kottaelemek grafikus pozicionálását; az Új kotta varázsló, amely megkönnyíti nagy művek létrehozását; valamint az automatikus elválasztás dalszövegek gyors begépeléséhez.

Frescobaldi

frescobaldi-lilypond-editor-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

logo-linux logo-freebsd logo-windows

https://www.frescobaldi.org

A Frescobaldi egy dedikált LilyPond-szerkesztő beépített PDF-előnézettel, jól konfigurálható Új kotta varázslóval és sok szerkesztési funkcióval. A KDE4 könyvtárakat használja, így minden Linuxon és UNIX-szerű operációs rendszeren fut.

Denemo

screenshot-denemo-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

logo-linux logo-windows

http://denemo.org

A Denemo egy grafikus szerkesztő, amely LilyPond forrásfájlokat generál, és le is játssza a beírt kottát. Jelenleg fejlesztés alatt áll, és a LilyPond régebbi verziójának formátumát használja. Szerkesztés közben párhuzomosan mutatja a kottát és a LilyPond forrást.

Emacs és Vim

logo-linux logo-freebsd logo-macosx logo-windows

http://www.geoffhorton.com/lilymacs.html

Az Emacs egy szövegszerkesztő, mely sok programnyelv-specifikus képességgel bír. Az Emacs rugalmasan bővíthető, és így integrált fejlesztőkörnyezetként is szolgálhat. Létezik hozzá egy ‘lilypond mód’, amely LilyPond forrásfájlok szerkesztését megkönnyítő funkciókat tartalmaz.

A Vim egy minimalista szövegszerkesztő, a régi Unixos vi szerkesztő továbbfejlesztett változata. Szintén nagyon jól bővíthető és konfigurálható.

Amennyiben még nem vagy járatos az Emacs vagy a Vim használatában, inkább azt ajánljuk, más programot használj a LilyPond fájlok szerkesztéséhez.

Egyéb

LilyKDE

lilykde-screenshot-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

logo-linux logo-freebsd

https://lilykde.googlecode.com/

A LilyKDE a Kate KDE-s szövegszerkesztő egy beépülő modulja.

A Rumort használja, így a kotta bevitele MIDI-billentyűzetről is lehetséges.

Hasznos funkciója többek között, hogy a KDE fájlkezelőjéből több fájlt le lehet fordítani egyszerre a segítségével.

TeXShop

logo-macosx

http://www.uoregon.edu/~koch/texshop

A Mac OS X alá írt TeXShop szerkesztő a http://www.dimi.uniud.it/vitacolo/freesoftware.html#desktoppub címen található kiterjesztésekkel képes futtatni a LilyPondot, valamint a lilypond-book és a convert-ly segédprogramokat.

A LilyPond formátumába exportáló programok

Grafikus kottaszerkesztők:

Parancssori eszközök:

Hogyan tovább?

Most már készen állsz a LilyPond letöltésére.

Még mindig nem vagy meggyőzve? Számos zeneszerző, előadó és karmester könnyen elsajátította a LilyPond nyelvét. A tapasztalt felhasználók bizonyos esetekben gyorsabban begépelnek LilyPonddal egy kottát, mint MIDI billentyűzettel vagy egy grafikus kottaszerkesztővel! Esetleg nézd meg, mit tud a LilyPond, milyen gyönyörű kottákat szed, milyen szabadságot ad, vagy olvasd el felhasználóink ajánlásait. Ezenkívül a számítógéppel történő kottaszedés esztétikájának hátteréről is olvashatsz.

Jogi tudnivalók


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional