1.3 Hibaüzenetek

Egy fájl fordítása során különböző hibaüzenetek jelenhetnek meg:

Figyelmeztetés

Valami gyanúsnak tűnik. A figyelmeztetések azt jelzik, hogy valamit nagy valószínűséggel nem úgy írt le a felhasználó, ahogy azt gondolta. De ha tudatosan valami rendkívülit kérünk, akkor általában figyelmen kívül hagyhatóak.

Hiba

Valami határozottan helytelen. A feldolgozás aktuális lépése (beolvasás, értelmezés vagy formázás) befejeződik, de a következő lépés ki fog maradni.

Végzetes hiba

Olyan hiba történt, amitől a LilyPond nem tud tovább futni. Ez ritkán fordul elő. A leggyakoribb ok a rosszul telepített betűtípusok.

Scheme hiba

A Scheme kód végrehajtása során előforduló hibák, amelyeket a Scheme interpreter kap el. Ha bőbeszédű módban fut a LilyPond, akkor a hibás függvényhez vezető hívások kiírásra kerülnek.

Programozási hiba

Belső inkonzisztencia lépett fel. Ezek a hibaüzenetek a fejlesztőknek és hibakeresőknek segítenek. Általában figyelmen kívül hagyhatóak. Néha olyan nagy mennyiségben fordulnak elő, hogy nehéz tőlük észrevenni a többi kimeneti üzenetet.

A futás megszakadt (core dumped)

Kritikus hiba lépett fel, amely a program futását azonnal megszakította. Az ilyen hibákat jelenteni kell a fejlesztőknek.

Ha a figyelmeztetések vagy hibák a bemeneti fájl egy konkrét részére vonatkoznak, akkor az üzenet a következő formátummal bír:

fájlnév:sorszám:oszlopszám: üzenet
hibás sor

A hibás soron belül a hiba helyét sortörés jelzi. Például:

test.ly:2:19: error: not a duration: 5
  { c'4 e'
           5 g' }

A probléma helye csak egy becslés, mely olykor pontatlan lehet, hiszen természetüknél fogva a problémák nem várt bemenetnél lépnek fel. Ha nem található hiba a megadott helyen, érdemes a környékén keresni.

A hibákról bővebben a Gyakori hibák c. szakaszban olvashatunk.


LilyPond — Használat v2.24.3 (stable-branch).