Szöveges bevitel

A LilyPond működése

nereid-shot-small

(Kattints a képre a nagyításhoz)

A LilyPond parancssori program: meg kell adni neki egy szöveges fájlt, ami a zene leírását tartalmazza. Az eredményül kapott kotta képernyőn megtekinthető vagy kinyomtatható.

A kotta beírása nem grafikus felhasználói felületen történik, hanem a zene szöveges formájának begépelésével. Ezt a szöveget aztán „lefordítja” a LilyPond, azaz gyönyörűen szedett kottává alakítja.

A grafikus felületekhez szokott felhasználók részéről ez másfajta gondolkodásmódot igényel, de az eredmény mindenképpen megéri a beléje fektetett munkát!

Figyelem: Itt gyorsan áttekintjük a szöveges bevitel alapjait – ez messze nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik! Nem baj, ha nem érted az alábbi példák minden egyes részletét; a tankönyv mindent részletesen, fokozatosan haladva elmagyaráz.

Egyszerű, mint az ABC

A hangok betűkkel és számokkal írhatók le. A speciális parancsok a \ karakterrel kezdődnek.

text-input-1-annotate-hutext-input-1-output

Módosított hangokat a hangnevek módosításával lehet elérni: a keresztes hang neve után -is, a bés hang neve után -es írandó. (Más nyelveknek megfelelő jelölések is alkalmazhatóak.) A LilyPond kitalálja, hova rakjon módosítójelet.

text-input-2-annotate-hutext-input-2-output

Popzene

Könnyen írhatsz dalszöveget és akkordokat a dallam mellé:

text-input-pop-annotate-hutext-input-pop-output

Zenekari művek

A bemeneti fájl a mű összes hangját tartalmazza. A partitúra és a szólamkották egyetlen forrásból származnak. Így a változások mind a partitúrában, mind az egyes szólamokban tükröződnek. A szólamok hangjainak újrafelhasználásához el kell nevezni őket:

text-input-parts-both-annotate-hu

Az így létrejött változóra később lehet hivatkozni (akár transzponálva és összevonva a többütemes szüneteket, mint itt):

text-input-parts-single-annotate-hutext-input-parts-single-output

Ugyanazt a változót használhatjuk a partitúrában (ez alkalommal hangzó magasságban):

text-input-score-annotate-hutext-input-score-output

Tankönyv

Tisztában vagyunk vele, hogy sok felhasználónak szokatlan lehet a szöveges bevitel. Ezért a tankönyvben alapos segítséget nyújtunk az újdonsült felhasználóknak.

A kevésbé tapasztalt felhasználók néha azt hiszik, hogy a LilyPond hibás, miközben valójában tökéletesen működik. Addig ne jelents be hibát, amíg végig nem olvastad a tankönyvet, és meg nem bizonyosodtál arról, hogy valóban hibára bukkantál!

Könnyebb szerkesztés

A LilyPond elsődleges profilja a csúcsminőségű kottaszedés. A grafikus felhasználói felület fejlesztése másodlagos, nehogy szem elől tévesszük a fő célt. Mindazonáltal léteznek olyan projektek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a LilyPond forrásfájlok létrehozása és karbantartása egyszerűbb legyen.

Ezekbe az eszközökbe tipikusan szintaxiskiemelés, automatikus parancskiegészítés és sok előre gyártott sablon van beépítve. Más programok valamilyen szinten pótolják a grafikus felhasználói felületet, és lehetővé teszik a kotta vizuális szerkesztését. Ezekről a Könnyebb bevitel c. szakaszban olvashatsz.

Hogyan tovább?

Most már készen állsz a LilyPond letöltésére.

Még mindig nem vagy meggyőzve? Tudd meg, hogyan lehet egyszerűbben szerkeszteni a LilyPond fájlokat erre specializálódott szerkesztőprogramokkal!


Validation

Valid HTML 4.01 Transitional